Na zimno

Zimny bufet? Przekąski na imprezę na zimno? ZImne przystawki? To wszystko znajdziesz w tej kategorii. Szybkie, smaczne – doskonałe na przyjęcie dla kilku osób lub dużego grona.

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Letnia sałatka z arbuza i fety

A dziś na kolację letnia sałatka z arbuza i fety. Jako, że arbuzy są teraz bardzo słodkie i soczyste jemy je w dużej ilości. Pyszna i orzeźwiająca sałatka.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Grissini z szynką

Grissini z szynką to pyszne paluchy drożdżowe owinięte plasterkami szynki parmeńskiej. Doskonała przekąska do dipów i sosów. Przygotowuje je się ekspresowo a entuzjaści zawsze się znajdą. Oczywiście możemy pokusić się o kupienie gotowych paluszków grissini, ale ich koszt jest spory - od kilku do kilkunastu złotych za paczkę. A przecież łatwo je zrobić samodzielnie i nie dość, że są pyszniejsze to jeszcze wiemy co tak naprawdę się w nich znajduje. Do dzieła.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Kanapeczki czosnkowe

Kanapeczki czosnkowe to wyrazisty ciemny chlebek żytni z pastą serowo-czosnkową i do tego chrupiący orzech włoski - połączenie idealne. Znakomity pomysł na imprezę. Wszelkiego rodzaju kanapeczki na imprezy warto podawać na żytnim chlebie, pumperniklu, krakersach czy chrupkim pieczywie. Pomysłów jest co nie miara, zadbajmy tylko aby to co najważniejsze w przepisie czyli to co na wierzchu było pyszne, a kompozycja smakowała grała ze sobą w każdym calu.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa - warstwowa, z dużą ilością warzyw w pysznym sosie czosnkowym. W zasadzie jak każda sałatka, na każdej imprezie rozchodzi się w mgnieniu oka. Zdarza się, że nie zdążę spróbować. Na szczęście robi się ją bardzo szybko, dzięki czemu mogę zrobić dodatkowe porcje dla głodomorów.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Kawa mrożona

Jednym z najlepszych napojów na upalne dni jest kawa mrożona. Jak jest ciepło mogę ją pić codziennie. Kawa i mleko plus kostki lodu - pychota. Od czasu do czasu dodaję bitą śmietanę. Czasem doprawiam też kawę kardamonem lub cynamonem (chociaż do przyprawy raczej rozgrzewające). Ale kawa mrożona to super napój lub jak kto woli deser dla znajomych - robi się moment a wygląda i smakuje rewelacyjnie. Jeśli jeszcze nie robiliście mrożonej kawy w domu - koniecznie spróbujcie.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Koktajl arbuzowy

Lubicie arbuzy? Ja uwielbiam. Są pyszne, soczyste, słodkie i orzeźwiające. Kilka dni temu jedząc arbuza wpadłam na pomysł zrobienia koktajlu arbuzowego z miąższu słodkiego arbuza. To był strzał w dziesiątkę. To super napój na gorące dni. No i bez pestek. Owszem, jest trochę zabawy przykrojeniu i oczyszczaniu owocu z pestek - ale warto. Moja wersja jest z dodatkiem niedużej ilości alkoholu, oczywiście można zrobić bez. Polecam - świetny koktajl arbuzowy na letnie przyjęcie.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Chłodnik litewski z jajkiem

Tak gorąco, że aż nie chce się jeść. Zimne napoje i lody to podstawa w ostatnich dniach. No ale jednak coś jeść trzeba. I tu na ratunek nam powstały chłodniki. Przepyszny chłodnik ogórkowy już znajdziecie na blogu, czas na klasyk - chłodnik litewski z jajkiem. Šaltibarščiai czyli chłodnik litewski to tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, na dobre już chyba zakorzeniona także w kuchni polskiej. No ale czemu tu się dziwić? W składnikach same pyszności a do tego zdrowe i lekkie. No i oczywiście orzeźwiające w upały.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Koktajl truskawkowo-jagodowy

Uf - jak gorąco, puf - jak gorąco, buch - jak gorąco. Nie pozostaje nic innego jak chłodzić się zimnymi napojami. Tak więc powstał koktajl truskawkowo-jagodowy, zimny mleczny napój idealny na dzisiejszy upał.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Deser chałwowy

Jadłam niedawno pyszny sernik chałwowy. Bardzo mi smakował (uwiebiam chałwę), ale był dość ciężki. Postanowiłam zrobić lekką - letnią wersję chałwowego przysmaku. Smak i wyrazistość łączy się tutaj z lekkością i orzeźwiającym smakiem jogurtu. No i do tego słodziutkie borówki i chrupiące pistacje. Deser chałwowy - marzenie. Moi goście byli zachwyceni - sprawdźcie jak posmakuje Waszym znajomym :)
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Hummus z bobu

Hummus czyli pasta z ciecierzycy dziś u mnie w wersji nietypowej, a konkretniej hummus z bobu. Właśnie na ryneczkach i straganach pojawił się pyszny młody bób, zatem testuję nowe pomysły z jego udziałem. Tym razem padło na pastę z ugotowanego bobu z dodatkiem składników typowych dla tradycyjnego hummusu czyli tahini, czosnku i soku z limonki. Powstała kolejna pyszna pasta do chlebka. I kolejna fajna przekąska wegetariańska :) dla moich bezmięsnych znajomych.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka z gruszką i kozim serem

Sałatka z gruszką i kozim serem to takie przeciwstawne połączenie słodkiego i słonego, a do tego delikatna roszponka i wyrazista rukola, słony boczek i słodko-kwaśne porzeczki. Miks smaków, ale jakże udany. Polecam na romantyczną kolację lub jako sałatka na imprezę.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Koktajl szpinakowy

Ostatnio w naszym domu rządzą koktajle owocowo-warzywne. To takie proste i smaczne. Wystarczy minuta i mamy pyszną przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Dzisiaj przepis na bardzo prosty koktajl szpinakowy z bananami i świeżym sokiem z pomarańczy. Bez dodatku cukru (tylko ten w owocach) i mleka. Bardzo zdrowy, sycący i orzeźwiający. W sam raz dla osób uprawiających sport.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Smalec z cebulą i jabłkiem

Domowy smalec z cebulą i jabłkiem. Wyborny smak wiejskiego smalcu z prawdziwym domowych chlebem, podanego z kiszonym ogórkiem. Przekąska rodem z PRL-u. Pamiętam zapach świeżego chleba i smak pajdy z solidną porcją smalczyku. A do tego domowe ogórki - kiszone albo małosolne. Pyszności.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Chłodnik ogórkowy z chorizo

Czas upałów to czas chłodników. Najpopularniejszy chłodnik to chłodnik litewski z botwinką i buraczkami. Ale robię też bardzo prosty chłodnik ogórkowy z chorizo i młodymi ziemniaczkami. Lekki, pikantny, orzeźwiający ale i syty. Idealny na letni dzień.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Wytrawne muffiny

Wytrawne muffiny to fantastyczna propozycja przekąski na imprezę, także dla wegetarian. Smakują rewelacyjnie, są bardzo delikatne i mięciutkie.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Koktajl bananowo-truskawkowy

Pozostając w temacie truskawek dziś proponuję orzeźwiający koktajl bananowo-truskawkowy. Pyszny, słodki koktajl w sam raz na letnie dni. Koktajl zrobiłam na mleku bezlaktozowym, oczywiście sprawdzi się tutaj każde mleko - krowie lub roślinne. Koktajlu nie dosładzam - jest wystarczająco słodki od bananów. W mojej wersji podałam go w malutkich buteleczkach - dla moich gości sprawdziły się znakomicie.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Śledzie w occie

Jak kuchnia PRL-u to koniecznie śledzie w occie. Marynowane 3-4 dni w zalewie octowej z przyprawami, wcześniej obsmażone na patelni, delikatne, o zwartej strukturze, idealne do polskiej wódki. Planujesz imprezę w klimacie lat 80-90? Sprawdzą się znakomicie. To też pyszna potrawa na stół wigilijny. Nie jest pracochłonna. Problemem jest tylko... czekanie, aby je zjeść :) Polecam.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana chodzi za mną od dawna. Jakiś taki mix wymyśliłam i miałam ochotę go wypróbować. Delikatny, mięciutki młody ziemniak i chrupiące dodatki to taki bardzo wiosenny klimat. Super sprawdza się jako sałatka na imprezę np. na grilla. Myślę, że znajdzie się wielu amatorów tej przekąski. To fajne danie także dla wegan i wegetarian. Zresztą - sprawdźcie sami.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka ze szparagów

Obiecałam, że będzie dużo szparagów i jest. Trzeba korzystać maksymalnie z ich dobra, bo sezon szybko się kończy i zostaną nam tylko szparagi marynowane ze słoika, a to zupełnie nie to samo. Tym razem w wersji na zimno - sałatka ze szparagów w towarzystwie rzodkiewek, jajek i orzechów włoskich. Bardzo chrupiący mix i jakże smaczny. Nie potrzeba dużo czasu ani wysiłku do jej przygotowania - jakieś 15 minut. Polecam spróbować - jest pyszna. Jeśli robicie wiosenną imprezę - sprawdzi się znakomicie.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

A gdyby tak truskawki w wersji wytrawnej? Czemu nie. Spróbujcie tej propozycji. To sałatka ze szpinakiem i truskawkami z delikatnymi kulkami mozzarelli i sosem balsamicznym. Niebo w gębie. Lekka sałatka na imprezę lub romantyczną kolację jako przystawka. Do wykonania także np. na Walentynki - chociaż truskawki "zimowe" hiszpańskie - nie są tak pyszne jak te "letnie" i do tego polskie, no ale na upartego dadzą radę. Tą sałatką możesz zaskoczyć niejednego gościa.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Hummus

Jaki powinien być hummus idealny? Przede wszystkim gładki i bez grudek. Smak powinien być zrównoważony, konsystencja kremowa i delikatna jak chmurka. Co prawda do dziś nie udało mi się zjeść hummusu oryginalnego wprost z Izraela, a wśród moich znajomych nie posiadam Izraelczyka, który zdradziłby mi tajniki przygotowywania hummusu, jednak zdarzyło mi się jeść go bardzo wiele razy, w wielu miejscach (nie tylko w Polsce). I jeszcze raz podkreślam - sekretem idealnego hummusu jest jego konsystencja.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka. Dla niektórych może to zabrzmieć jak profanacja tej drogiej ryby, ale obiecuję, że będzie pysznie. Po raz pierwszy spróbowałam takiego połączenia smaków kilka miesięcy temu podczas poznańskiego Culinary Fest. Miałam okazję skosztować odrobiny tatara z tuńczyka w towarzystwie cytrusów. Jako, że porcje były iście degustacyjne nie pozostało mi nic innego jak tylko odtworzyć ten przepis w domu. Zabierałam się za niego dość długo, ale w końcu jest. A wraz z nim kolacja z rangą prawie uroczystej :) A skoro mi posmakowało - a pisałam już kiedyś, że nie przepadam za surową rybą - mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Roladki z szynki parmeńskiej z jajkiem i rukolą

Szynka i jajko to bardzo zgrany duet. Wszelkiego rodzaju roladki/ruloniki są doskonałą przekąską na każdą imprezę, więc roladki z szynki parmeńskiej z jajkiem i rukolą idealnie sprawdzą się w tej roli. Ja w tym roku wykorzystam ten przepis na Wielkanoc. Mam nadzieję, że moim gościom posmakuje.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka jajeczna z porem i pieczarkami

Sałatka jajeczna z porem i pieczarkami to propozycja uniwersalna zarówno na imprezę, kolację jak i jako sałatka wielkanocna. U mojej mamy zjemy ją w każde święta. Lekko pikantna, bez dodatku mięsa, za to z pysznymi marynowanymi pieczarkami i groszkiem, zielona i apetyczna sałatka jajeczna.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Wielkanocna przekąska

Szukacie nietypowej przekąski na wielkanocny stół? Polecam Wam bardzo prostą przystawkę - to wielkanocna przekąska z jajkiem przepiórczym na białej kiełbasie z dodatkiem domowego majonezu i jakże świątecznej rzeżuchy. Skład iście świąteczny.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Krakersy Biedronki

Jeśli przygotowujecie przyjęcie dla dzieci warto przygotować dla nich przekąski nie tylko zdrowe ale też zachęcające do jedzenia, na przykład krakersy biedronki. Wszelkiego rodzaju kolorowe kanapeczki w różnorodnych kształtach, które dzieci mogą także samodzielnie wykonać są zawsze mile widziane.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Jajka z pastą z wędzonego łososia

Kolejna z propozycji na wielkanocny stół to jajka z pastą z wędzonego łososia. Jako, że propozycji na jajka faszerowane jest wiele, pewnie mój przepis nie będzie niczym nowym, ale bardzo lubię tak podane jajka - koniecznie z łososiem wędzonym na ciepło. Na moim stole w święta nie może zabraknąć tej pozycji. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - polecam.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Świąteczny pasztet

Robiliście kiedyś świąteczny pasztet? Może wydawać się trudny, pracochłonny ale włożony trud naprawdę się opłaca.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka z pieczonymi burakami i kozim serem

Buraki i kozi ser to bardzo zgrany duet. Pokazywałam Wam już carpaccio z buraków, gdzie to połączenie smaków bardzo współgra. Dziś trochę inaczej. Sałatka z pieczonymi burakami z kozim serem dojrzewającym, z suszonymi pomidorami i migdałami. Przystawka elegancka, prosta i wykwintna. A przy tym przepyszna. Ser kozi w tej wersji jest zapieczony, czyli gorący i płynny. Wiem, że nie każdy przepada za kozim serem - jest on bardzo intensywny w smaku i zapachu. Mam jednak nadzieję, że przekonacie się do niego i spróbujecie wykonać tą sałatkę. Warto!
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Jajka faszerowane kawiorem

Jajka faszerowane kawiorem robię zawsze, gdy uda mi się natrafić na świeżą ikrę z łososia. Fantastyczny lekko słonawy smak to doskonały pomysł na przekąskę.
Strona 1 z 3123