Na zimno

Zimny bufet? Przekąski na imprezę na zimno? ZImne przystawki? To wszystko znajdziesz w tej kategorii. Szybkie, smaczne – doskonałe na przyjęcie dla kilku osób lub dużego grona.

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Śledzie w occie

Jak kuchnia PRL-u to koniecznie śledzie w occie. Marynowane 3-4 dni w zalewie octowej z przyprawami, wcześniej obsmażone na patelni, delikatne, o zwartej strukturze, idealne do polskiej wódki. Planujesz imprezę w klimacie lat 80-90? Sprawdzą się znakomicie. To też pyszna potrawa na stół wigilijny. Nie jest pracochłonna. Problemem jest tylko... czekanie, aby je zjeść :) Polecam.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana chodzi za mną od dawna. Jakiś taki mix wymyśliłam i miałam ochotę go wypróbować. Delikatny, mięciutki młody ziemniak i chrupiące dodatki to taki bardzo wiosenny klimat. Super sprawdza się jako sałatka na imprezę np. na grilla. Myślę, że znajdzie się wielu amatorów tej przekąski. To fajne danie także dla wegan i wegetarian. Zresztą - sprawdźcie sami.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka ze szparagów

Obiecałam, że będzie dużo szparagów i jest. Trzeba korzystać maksymalnie z ich dobra, bo sezon szybko się kończy i zostaną nam tylko szparagi marynowane ze słoika, a to zupełnie nie to samo. Tym razem w wersji na zimno - sałatka ze szparagów w towarzystwie rzodkiewek, jajek i orzechów włoskich. Bardzo chrupiący mix i jakże smaczny. Nie potrzeba dużo czasu ani wysiłku do jej przygotowania - jakieś 15 minut. Polecam spróbować - jest pyszna. Jeśli robicie wiosenną imprezę - sprawdzi się znakomicie.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

A gdyby tak truskawki w wersji wytrawnej? Czemu nie. Spróbujcie tej propozycji. To sałatka ze szpinakiem i truskawkami z delikatnymi kulkami mozzarelli i sosem balsamicznym. Niebo w gębie. Lekka sałatka na imprezę lub romantyczną kolację jako przystawka. Do wykonania także np. na Walentynki - chociaż truskawki "zimowe" hiszpańskie - nie są tak pyszne jak te "letnie" i do tego polskie, no ale na upartego dadzą radę. Tą sałatką możesz zaskoczyć niejednego gościa.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Hummus

Jaki powinien być hummus idealny? Przede wszystkim gładki i bez grudek. Smak powinien być zrównoważony, konsystencja kremowa i delikatna jak chmurka. Co prawda do dziś nie udało mi się zjeść hummusu oryginalnego wprost z Izraela, a wśród moich znajomych nie posiadam Izraelczyka, który zdradziłby mi tajniki przygotowywania hummusu, jednak zdarzyło mi się jeść go bardzo wiele razy, w wielu miejscach (nie tylko w Polsce). I jeszcze raz podkreślam - sekretem idealnego hummusu jest jego konsystencja.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka. Dla niektórych może to zabrzmieć jak profanacja tej drogiej ryby, ale obiecuję, że będzie pysznie. Po raz pierwszy spróbowałam takiego połączenia smaków kilka miesięcy temu podczas poznańskiego Culinary Fest. Miałam okazję skosztować odrobiny tatara z tuńczyka w towarzystwie cytrusów. Jako, że porcje były iście degustacyjne nie pozostało mi nic innego jak tylko odtworzyć ten przepis w domu. Zabierałam się za niego dość długo, ale w końcu jest. A wraz z nim kolacja z rangą prawie uroczystej :) A skoro mi posmakowało - a pisałam już kiedyś, że nie przepadam za surową rybą - mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Roladki z szynki parmeńskiej z jajkiem i rukolą

Szynka i jajko to bardzo zgrany duet. Wszelkiego rodzaju roladki/ruloniki są doskonałą przekąską na każdą imprezę, więc roladki z szynki parmeńskiej z jajkiem i rukolą idealnie sprawdzą się w tej roli. Ja w tym roku wykorzystam ten przepis na Wielkanoc. Mam nadzieję, że moim gościom posmakuje.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka jajeczna z porem i pieczarkami

Sałatka jajeczna z porem i pieczarkami to propozycja uniwersalna zarówno na imprezę, kolację jak i jako sałatka wielkanocna. U mojej mamy zjemy ją w każde święta. Lekko pikantna, bez dodatku mięsa, za to z pysznymi marynowanymi pieczarkami i groszkiem, zielona i apetyczna sałatka jajeczna.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Wielkanocna przekąska

Szukacie nietypowej przekąski na wielkanocny stół? Polecam Wam bardzo prostą przystawkę - to wielkanocna przekąska z jajkiem przepiórczym na białej kiełbasie z dodatkiem domowego majonezu i jakże świątecznej rzeżuchy. Skład iście świąteczny.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Krakersy Biedronki

Jeśli przygotowujecie przyjęcie dla dzieci warto przygotować dla nich przekąski nie tylko zdrowe ale też zachęcające do jedzenia, na przykład krakersy biedronki. Wszelkiego rodzaju kolorowe kanapeczki w różnorodnych kształtach, które dzieci mogą także samodzielnie wykonać są zawsze mile widziane.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Jajka z pastą z wędzonego łososia

Kolejna z propozycji na wielkanocny stół to jajka z pastą z wędzonego łososia. Jako, że propozycji na jajka faszerowane jest wiele, pewnie mój przepis nie będzie niczym nowym, ale bardzo lubię tak podane jajka - koniecznie z łososiem wędzonym na ciepło. Na moim stole w święta nie może zabraknąć tej pozycji. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - polecam.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Świąteczny pasztet

Robiliście kiedyś świąteczny pasztet? Może wydawać się trudny, pracochłonny ale włożony trud naprawdę się opłaca.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka z pieczonymi burakami i kozim serem

Buraki i kozi ser to bardzo zgrany duet. Pokazywałam Wam już carpaccio z buraków, gdzie to połączenie smaków bardzo współgra. Dziś trochę inaczej. Sałatka z pieczonymi burakami z kozim serem dojrzewającym, z suszonymi pomidorami i migdałami. Przystawka elegancka, prosta i wykwintna. A przy tym przepyszna. Ser kozi w tej wersji jest zapieczony, czyli gorący i płynny. Wiem, że nie każdy przepada za kozim serem - jest on bardzo intensywny w smaku i zapachu. Mam jednak nadzieję, że przekonacie się do niego i spróbujecie wykonać tą sałatkę. Warto!
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Jajka faszerowane kawiorem

Jajka faszerowane kawiorem robię zawsze, gdy uda mi się natrafić na świeżą ikrę z łososia. Fantastyczny lekko słonawy smak to doskonały pomysł na przekąskę.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Domowy paprykarz

Pochodzę znam morza, więc uwielbiam ryby i wszelkie dania z nimi. Wiele lat mieszkałam też w stolicy paprykarza czyli Szczecinie i w czasach studenckich zajadałam się tym przysmakiem. Co prawda przez lata skład i smak paprykarza uległ znacznemu pogorszeniu, jednak zawsze mi się będzie kojarzył z biwakami i akademikiem. Jednak co stoi na przeszkodzie, aby...Więcej
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Śliwki w boczku

Wpadła śliwka w kompot...Słodycz owocu w połączeniu ze słonością wędzonego boczku daje kombinację iście królewską. Jesz, jesz i nie możesz przestać...
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Przekąska z pastą jajeczną

Przekąska z pastą jajeczną to kolejna propozycja na ekspresową i smaczną przekąskę na imprezę. W kilka minut zrobicie mnóstwo pysznych krążków z pastą jajeczną. Lekko pikantna, jednak z dominującą nutą świeżości dzięki użyciu ogórka jako podstawy przekąski.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Kolorowe kulki serowe

Proste, robione w minutę, a olśniewające wyglądem i smakiem. Kolorów co nie miara, a efekt zawsze ten sam - sto pytań o skład i szybko znikające kulki z talerza.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa jest zawsze mile widziana na każdym przyjęciu. Wystarczy kilka prostych składników, aby wyczarować szybką i bardzo smaczną sałatkę. Ciekawe w tej sałatce jest to, że smaki w niej idealnie się równoważą. Niczego nie jest zbyt dużo, ani zbyt mało. A robi się ją 10 minut. Polecam.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Prosta sałatka z pomidorów

Tęsknię za latem, gdy pomidory na straganach pachną tak, że aż zapiera dech w piersiach. Sałatka z pomidorów jest u mnie wtedy codziennie, oczywiście w różnych wariantach. Cóż począć zimą? Znalazłam niedawno w sklepie pomidory o wdzięcznej nazwie truskawkowe. Polecam!
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Pomysł na sałatkę na imprezę? Moim faworytem jest sałatka ryżowa z kurczakiem. Szybka i smaczna, na każdą okazję. Mam nadzieję, że Wam posmakuje tak jak mi i mojej rodzince.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Śledź w sosie tatarskim

Jako, że uwielbiam ryby, a szczególnie śledzie dziś kolejna propozycja - śledź w sosie tatarskim. Klasyczne połączenie, harmonia smaku i elegancka kompozycja.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Roladki z łososiem

Przy okazji organizacji każdej imprezy zawsze zastanawiam się co podać gościom. Roladki z łososiem to propozycja, która sprawdzi się przy każdej okazji.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka z makreli

Sałatka z makreli to królowa imprez. W towarzystwie delikatnego jajka i ostrej cebuli smakuje znakomicie. Niezwykle prosta do wykonania i efektowna.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Przystawka z ogórka i kawioru

Przystawka z ogórka i kawioru to kolejna ciekawa propozycja na przyjęcie. Szybka i nieskomplikowana, a do tego bardzo efektowna.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Roladki z cukinii

Szukacie pomysłu na przekąski na zimno na przyjęcie sylwestrowe lub imprezę karnawałową? Koniecznie zróbcie roladki z cukinii.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Galaretka z pstrąga

Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć dania jakim jest galaretka z pstrąga. Pyszna galaretka z bogatym wnętrzem z ryby i warzyw.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Śledzie w cytrynie

Pyszne śledzie w cytrynie, delikatne i sprężyste, o ciekawym smaku o aromacie. Doskonałe na wigilijny stół lub przekąskę na każdą imprezę.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju to klasyk na polskich stołach.Podawany na imieninach, podczas świąt i przy każdej okazji gdzie króluje biały alkohol.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Carpaccio z buraków z kozim serem

Moja propozycja na przekąskę to pyszne carpaccio z buraków z kozim serem. Doskonała jako dodatek do mięs lub samodzielna przystawka.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Pasta z pieczonej papryki z fetą i oliwkami

Pasta z pieczonej papryki na świeżutkim ciemnym chlebku z pestkami słonecznika to znakomita przekąska. Sama pasta pysznie smakuje z grillowanym kurczakiem lub pieczoną szynką
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Ostrygi na świeżo

Wytrawną i elegancką przekąską oraz najbardziej skutecznym afrodyzjakiem są ostrygi. Wariantów podania ostryg jest wiele, dziś propozycja klasycznych ostryg na świeżo z dodatkiem cytryny.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Pomidory z czosnkiem i serem

Pomidory z czosnkiem i serem to przepyszna przekąska, którą chętnie robią moi rodzice. Teraz, gdy pomidory są najsmaczniejsze przypomnieli mi o tym przepisie, zatem i ja podzielę się nim na blogu.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Caprese

Caprese - apetyczne kolory włoskiej flagi na talerzu. Aromatyczna przystawka złożona z 3 składników, która kojarzy się ze słoneczną Italią. Przepis tak prosty, wręcz banalny a jednak dostojny i wykwintny. Polecam caprese na każdą imprezę.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Pasta z piklinga

Pasta z piklinga idealnie smakuje na świeżej bagietce z dodatkiem świeżych ziół. Fajny pomysł na szybką, tanią i smaczną przekąskę. Zobacz przepis.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Kanapeczki z łososiem

Ustaliliśmy, że kanapki nie są banalne, zatem kolejna propozycja - delikatny serek śmietankowy, charakterystyczny łosoś wędzony i odrobina koperku. Czy można im się oprzeć?
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną

Gdy pojawiają się nowalijki najpyszniejszym daniem na obiad do pracy lub lekką przekąskę na imprezę jest wiosenna sałatka z kaszą gryczaną. Zobaczcie ten banalnie prosty przepis.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Śledź w buraczkach

Śledź w buraczkach to klasyk. Lekko kwaśny śledzik w połączeniu ze słodkimi buraczkami komponują się fantastycznie.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Śledź w sosie musztardowym

Śledź w sosie musztardowym to propozycja dla lubiących wyraźne smaki i dla zabieganych. Przekąska, którą robi się w 5 minut.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros to kolejna z kilku już propozycji sałatek warstwowych. Ciekawe połączenie smaków - wyrazisty smak mięsa z przyprawą równoważy kapusta pekińska.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Paluchy chlebowe

Aromatyczne, puszyste i niezwykle uzależniające paluchy chlebowe. Najlepsze są z różnorodnymi dipami lub dobrą smakową oliwą. Chrupiesz i nie możesz przestać.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Śledzie pod chrzanową pierzynką

Śledzie z chrzanem do wariacja dla osób lubiących ostrzejsze, wyraziste smaki. Ciekawa kompozycja smakowa, idealna do dobrego, polskiego, białego trunku.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Sałatka z fetą

Sałatka z fetą to lekka propozycja zarówno na co dzień jak i na imprezę. Chrupiące warzywa w połączeniu ze słonością fety to połączenie doskonałe.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Smalec z cebulą i jabłkiem

Domowy smalec z cebulą i jabłkiem. Wyborny smak wiejskiego smalcu z prawdziwym domowych chlebem, podanego z kiszonym ogórkiem.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Pulpeciki rybne

Pulpeciki rybne są bardzo delikatne. Można je jeść na ciepło z dodatkiem mp. sosu tatarskiego lub pomidorowego. Znakomita przekąska na każdą imprezę.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

Miłośnicy tatara to koneserzy smaku. Klasyczny befsztyk czyli tatar wołowy wykonujemy ze świeżej, surowej polędwicy wołowej najwyższej jakości.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Grissini z szynką

Grissini z szynką to pyszne paluchy drożdżowe owinięte plasterkami szynki parmeńskiej. Doskonała przekąska do dipów i sosów.
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook

Papryczki chili z serem

Propozycja dla miłośników ostrych przekąsek czyli okrągłe papryczki chili z serem feta. Prezentują się przepięknie i mają ciekawy, piekielnie ostry smak.
Strona 1 z 212