Cukinie nadziewać można na wiele sposobów – mięsem, farszem ryżowym lub warzywnym. Proponujemy przepis na nadziewane cukinie z  nadzieniem mięsnym z warzywami.

Nadziewane cukinie – przepis

Składniki:

2 nieduże cukinie
300 g mięsa mielonego (dowolnego)
5 pieczarek
1 cebula
2 marchewki
1 mały por
1 pietruszka
1 maly seler
sól
pieprz
majeranek
oregano
1 ząbek czosnku
mozzarella w kuli
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Na odrobinie oleju przesmażyć posiekaną drobno cebulę, starte marchewkę, seler i pietruszkę i pokrojony por. Dodać mięso mielone i smażyć na złoty kolor.  Dodać sól i pieprz. Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć pod koniec smażenia. Przyprawić ziołami i dosmaczyć według potrzeb solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy.

Surowe cukinie umyć i wydrążyć. Wydrążone cukinie napełnić farszem. Mozzarellę porwać na małe kawałki i ułożyć na farszu.

Zapiekać 20 minut w temperaturze 200′. Upieczone  nadziewane cukinie dekorujemy ziołami lub natką.

Smacznego.