Przyznam się, że sosu do lasagne bolognese narobiłam aż nadto. Został, a więc zmarnować się nie może. Sos boloński jest idealny do nadziewania np. warzyw czy makaronów. Warto więc za jednym zamachem zapanować sobie dania na kilka dni. Dziś u mnie z pozostałego sosu powstały pyszne nadziewane okrągłe cukinie. Do tego ser i zioła – wszystko zapieczone i podane na stół. Nie dość, że pyszne to do tego ślicznie się prezentują i są bardzo syte. To super sprawa na imprezę – wystarczy przygotować kilka/kilkanaście małych okrągłych cukinii, nadziać, zapiec i podać na stół. Idealna przekąska na ciepło.

Nadziewane okrągłe cukinie – przepis

Składniki: 

kilka małych okrągłych cukinii
sos boloński z przepisu na lazanię (zobacz)
mozzarella lub dowolny żółty ser
świeże zioła tj. bazylia, rozmaryn, oregano
kilka łyżek przecieru pomidorowego

Wykonanie:

Cukinie myjemy i suszymy. Odcinamy „czapeczki” i odkładamy je na bok. Małą łyżeczką wydrążamy miąższ cukinii bardzo dokładnie – najbardziej jak się da. Miąższ wyrzucamy – nie będzie nam potrzebny. Sos boloński, który możemy przygotować sobie wcześniej lub został nam z innego dania (przepis), najlepiej schłodzony nakładamy do cukinii, mocno ugniatając, aby weszło go jak najwięcej. Nakładamy go z górką. Na wierzch dajemy ser i przykrywamy wszystko cukiniową „czapeczką”.

Dno naczynia do zapiekania smarujemy przecierem pomidorowym, na to układamy cukinie a dookoła zioła. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Podajemy na stół i rozkoszujemy się pysznym smakiem nadziewanych cukinii. To doskonałe danie na chłodniejsze jesienne dni, które są przed nami. Do tego możemy podać prostą sałatkę z pomidorów lub mix sałat.

Smacznego.