Najprostsze ciasto z truskawkami? Najłatwiejsze ciasto na lato? Proszę bardzo. Banalnie proste, aromatyczne i mocno owocowe. Pyszne i rozpływające się w ustach. Pyszne jeszcze ciepłe, ale doskonałe też nawet na trzeci dzień. Spróbujcie sami.

Najprostsze ciasto z truskawkami – przepis

Składniki:

500 g truskawek
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko
100 ml śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej

Wykonanie:

Składniki do ciasta wyjmij z lodówki minimum godzinę wcześniej, aby uniknąć zakalca w cieście.

Masło z cukrem utrzeć na, puszystą masę, dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii. Odłożyć mikser. Suche składniki przesiać i naprzemiennie ze śmietaną w trzech partiach dodawać do masy. Mieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto wychodzi bardzo gęste, ale tak ma być.

Blachę (u mnie okrągła 23 cm, można użyć mniejszej) wyłożyć papierem do pieczenia i  wyłożyć ciasto. Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki i przekroić na pół wzdłuż. Na górę masy poukładać truskawki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, podawać. Można posypać cukrem pudrem. Ja posypałam jeszcze cukrowymi kolorowymi kuleczkami. Idealne jeszcze ciepłe, rozpływa się w ustach.

Koniecznie spróbujcie bo to naprawdę najprostsze ciasto z truskawkami. A jakie pyszne :)

Smacznego.