Czy warto kupić noże ceramiczne? Czym różnią się od tradycyjnych noży stalowych ? Z czego są wykonane? I jak się sprawdzają w kuchni?

Zapraszam do krótkiej prezentacji.

Noże ceramiczne są lekkie, nierdzewne, obojętne chemicznie, nie przewodzą prądu elektrycznego i nie oddziałują z polem magnetycznym. Znakomicie sprawdzają się w kuchni, gdyż nadają się do precyzyjnego krojenia.  Charakteryzują się wyjątkowo dużą ostrością i odpornością na tępienie. Wyjątkową twardość noży nadaje im dwutlenek cyrkonu, z którego jest wykonany.  Twardość noża ceramicznego to 8,5 w skali Mohsa. Dla porównania twardość stali to 6-6,5, a twardość diamentu to 10.

Są bardzo wytrzymałe i estetyczne co dodatkowo podnosi komfort pracy w kuchni. Ogromną ich zaletą jest to, że nie przenoszą smaku i zapachu, a utrzymanie w czystości jest bardzo proste (wystarczy umyć wodą i wytrzeć do sucha, nie należy myć w zmywarce).

Wysoka jakość ma jedna swoje odzwierciedlenie w cenie. Wysokiej klasy noże ceramiczne kosztują nawet kilkadziesiąt do kilkuset złotych za sztukę.

Ważnym minusem tych noży to ich delikatna struktura i możliwość łatwego uszkodzenia noża (np. ukruszenie czubka lub pęknięcie jeśli nóż spadnie na ziemię).

Dobre noże ceramiczne są trwałe i nie powinny się stępić (w zależności od jakości wykonania), natomiast gdyby miało to miejsce – samodzielnie nie naostrzymy noża ceramicznego. Warto zatem wybrać lepszy, aby posłużył nam dłużej.