Żadna udana impreza nie może odbyć się bez stołu pełnego pysznych przekąsek. W zależności od charakteru imprezy częstujemy gości lekkimi przystawkami na zimno lub pysznymi smakołykami na gorąco.

Napoje i desery to również nieodzowna część każdej udanej zabawy i przyjęcia, zatem je również znajdziecie na stronie. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Zapraszam do korzystania ze sprawdzonych przepisów na organizację imprezy lub dań na co dzień.

Wszystkie opinie i komentarze są mile widziane.


Noże ceramiczne – czy warto?

Czy warto kupić noże ceramiczne? Czym różnią się od tradycyjnych noży stalowych ? Z czego są wykonane? I jak się sprawdzają w kuchni?

Zapraszam do krótkiej prezentacji.

Noże ceramiczne są lekkie, nierdzewne, obojętne chemicznie, nie przewodzą prądu elektrycznego i nie oddziałują z polem magnetycznym. Znakomicie sprawdzają się w kuchni, gdyż nadają się do precyzyjnego krojenia.  Charakteryzują się wyjątkowo dużą ostrością i odpornością na tępienie. Wyjątkową twardość noży nadaje im dwutlenek cyrkonu, z którego jest wykonany.  Twardość noża ceramicznego to 8,5 w skali Mohsa. Dla porównania twardość stali to 6-6,5, a twardość diamentu to 10.

Są bardzo wytrzymałe i estetyczne co dodatkowo podnosi komfort pracy w kuchni. Ogromną ich zaletą jest to, że nie przenoszą smaku i zapachu, a utrzymanie w czystości jest bardzo proste (wystarczy umyć wodą i wytrzeć do sucha, nie należy myć w zmywarce).

Wysoka jakość ma jedna swoje odzwierciedlenie w cenie. Wysokiej klasy noże ceramiczne kosztują nawet kilkadziesiąt do kilkuset złotych za sztukę.

Ważnym minusem tych noży to ich delikatna struktura i możliwość łatwego uszkodzenia noża (np. ukruszenie czubka lub pęknięcie jeśli nóż spadnie na ziemię).

Dobre noże ceramiczne są trwałe i nie powinny się stępić (w zależności od jakości wykonania), natomiast gdyby miało to miejsce – samodzielnie nie naostrzymy noża ceramicznego. Warto zatem wybrać lepszy, aby posłużył nam dłużej.

 

 

Zobacz inne przepisy:

Podziel się uwagami i dodaj swój komentarz.

Brak komentarzy dla przepisu na Noże ceramiczne – czy warto?

Top blogi