Znalazłam w starym zeszycie jakiś wycinek ze starej gazety, a w nim przepis na ciekawe ciasto czekoladowe. Powstaje z bardzo rzadkiego ciasta, a po upieczeniu konsystencją przypomina gęsty budyń czekoladowy czy czekoladową piankę. Jest bardzo proste do wykonania, należy tylko wykonywać je krok po kroku. Warto też zaopatrzyć się w szczelną tortownicę (formę), bo ciasto może wyciekać. Ale efekt jest powalający. Gdy robiłam je po raz pierwszy – cóż, byłam sceptycznie nastawiona, głównie przez lejącą konsystencję ciasta, jednak efekt zaskoczył mnie niesamowicie. To obłędne ciasto czekoladowe.

Obłędne ciasto czekoladowe – przepis

Składniki:

4 jajka
1 łyżka wody
150 g cukru
125 g masła
65 g mąki pszennej
50 g kakao
500 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Ciasto musimy wykonywać krok po kroku. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę ok. 21 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy, uważając aby go nie zagotować. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy wodę i cukier i ubijamy na jasną i puszystą masę. Dodajemy masło. Następnie kakao i mąkę. Miksujemy dokładnie. Dodajemy ciepłe mleko, bardzo powoli i dalej miksujemy – ciasto będzie bardzo rzadkie. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pianę delikatnie i partiami dodajemy do ciasta, lekko mieszając.

Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60 minut. Ze względu na konsystencję ciasto może przeciekać, jeśli mamy nieszczelną formę – warto zaopatrzyć się w porządną, lub owinąć tą którą mamy folią aluminiową, żeby nie nabrudzić sobie w piekarniku.

Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w zamkniętym na kolejną godzinę. Po tym czasie wyciągamy i dokładnie studzimy, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Gorzką czekoladę trzemy na tarce lub robimy wiórki przy pomocy noża. Schłodzone ciasto posypujemy wiórkami i dekorujemy listkami mięty. Nasze obłędne ciasto czekoladowe jest gotowe do jedzenia. Jest przepyszne i ma bardzo ciekawą konsystencję – na górze lekkie jak chmurka, trochę biszkoptowe, a na dole budyniowe jak pianka czekoladowa. Pyszne. Do kawy jak znalazł.

Smacznego.