Odmiany pomidorów czyli skarby wiosny Jakie lubicie odmiany pomidorów? Ja z wytęsknieniem czekam na wiosnę i jej kulinarne skarby. Najbardziej nie mogę się doczekać pięknych, polskich, pachnących i rozpływających się w ustach pomidorów.

Wiosenne pomidory są mocnoczerwone, soczyste, mięsiste i doskonałe do wykonywania zup, ketchupów, koncetratów, sosów. Oczywiście przepyszne są także świeżutkie do kanapek, sałatek i jako dodatek do innych dań.

Istnieje wiele odmian pomidorów. Pomidory różnią się od siebie kształtem, miękkością i smakiem. Różnice te nie wynikają z zaawansowania procesu dojrzewania, tylko są charakterystyczne dla danej odmiany pomidora. A odmian jest bardzo wiele. Poniżej przedstawiam najbardziej znane odmiany pomidorów i ich krótką charakterystykę.

Wczesne odmiany pomidorów:

Maskotka – mają czerwone kuliste owoce, które mają wagę około 30 g.

Halicz – mają kulisty kształt, są twardawe i ważą około 90 g.

Syriusz – ważą około 120 g, są średniotwarde i mają spłaszczony kształt.

Prymus – mają czerwony kolor, są kulistospłaszczone i ważą około dziewięćdziesięciu gram.

Średniowczesne odmiany pomidorów:

Turbacz – twarde, lekko spłaszczone pomidory, które ważą około 100 g.

Płomień – mają czerwony kolor, kulisty kształt i ważą około 150 g.

Złoty Ożarowski – pomarańczowe pomidorki o kulistym kształcie, ważące do 150 g.

Jeremi – mają czerwoną barwę, są kuliste i ważą ponad 100 g.

Kmicic – mają czerwony kolor i podłużny kształt, osiągają wagę około 60 g.

Riposta – są twardawe, o kształcie kulisto-spłaszczonym i wadze ponad 100 g.

Jokato – mają barwę pomarańczowożółtą, podłużny kształt i ważą około 80 g.

Bursztyn – mają mocno pomarańczowy kolor, kształ kulisty. i ważą około 100 g.

Późno odmiany pomidorów:

Konsul – ważą około 70 g, są owalne i bardzo twarde. Jest to odmiana średnio późna.

Atlas – owoce są delikatnie spłaszczone, twardawe o wadze ponad 100 g.

Bazalt – bardzo twarde, owalne pomidory. Ważą około 80 g. Jest to odmiana średnio późna.

Granit – są bardzo twarde, mają owalny kształt i ważą około 90 g. Jest odmianą średnio późną.

Kalcyt – są one bardzo twarde i ważą około 90 g. Kształt tych pomidorów jest owalny i wydłużony.

Istnieją jeszcze odmiany pomidorów zwane malinowymi, które według mnie są najsmaczniejszymi pomidorami. Są bardzo słodkie, mięsiste, najczęściej większego rozmiaru. Idealne do kanapek, sałatek i same jako przekąska.

Do pomidorów malinowych należą:

Malinowy Olbrzym – waży często ponad 200 g. Pomidory te są delikatnie spłaszczone. Jest to odmiana wczesna.

Malinowy Ożarowski – waży około 120 g. Ma kulistospłaszczony kształt. Jest to odmiana wczesna.

Malinowy Retro – pomidory wczesne, o malinowej barwie i wadze ponad 100 g.

Ja najbardziej lubię pomidory duże, mocno czerwone i aromatyczne. A Wy jakie lubicie?