Taki ciekawy przepis krąży ostatnio w sieci, więc musiałam go wypróbować. Ogórki małosolne na sucho robione bez wody, w plastikowym woreczku są nieco inne niż te tradycyjne, ale równie pyszne. Są bardziej chrupiące, po kilku dniach nie tracą zielonego koloru i według mnie bardziej czuć w nich świeżość aniżeli kiszonkę. Ale są naprawdę smaczne. Idealne do grilla czy na kanapkę. Spróbujcie koniecznie.

Ogórki małosolne na sucho – przepis

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych
3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 kawałek chrzanu (nieduży)
liście chrzanu i koper do kiszenia
2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Do woreczka np. strunowego wkładamy przyprawy, chrzan, liście, koper i sól i dokładnie mieszamy. Ogórki dokładnie myjemy, oczyszczamy, możemy odciąć ich końcówki i wrzucamy do woreczka z przyprawami. Dokładnie mieszamy potrząsając woreczkiem z każdej strony. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin, a następnie na minimum 24 h wyciągamy w ciepłe miejsce w kuchni. Po tym czasie ogórki są już gotowe do jedzenia. Im dłużej będą leżeć tym będą bardziej ukiszone, polecam je więc (jeśli coś zostanie) po 3 dniach wsadzić do lodówki, aby nie kisiły się dalej.

Ogórki małosolne na sucho podajemy jako samodzielną przekąskę do piwa, na kanapki, do sałatek itp.

Smacznego.