Ogórki małosolne to taka przekąska bez której nie wyobrażam sobie letniego grilla. Świetna zakąska do piwa czy wina, super sprawdzi się także jako jeden ze składników pyszne sałatki ziemniaczanej. Według mnie zapach i smak ogórków małosolnych przywołuje lato i wakacje. Lubicie ogórki małosolne? Ja bardzo, najlepiej takie jednodniowe :) Jeśli nie znacie przepisu to koniecznie wypróbujcie ten – ogórki są pyszne i chrupiące. O niebo lepsze niż takie ze sklepu.

Ogórki małosolne – przepis

Składniki na słój około 3 litry:

2-2,5 kg ogórków gruntowych (najlepiej jak najmniejszych)
liście i korzeń chrzanu
koper
7 ząbków czosnku
7 liści laurowych
7 ziaren ziela angielskiego
2,5 litra wody (można nieco więcej)
2,5 łyżki soli morskiej

Wykonanie:

Wodę zagotować z solą. Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki. W około 3 listowym czystym słoju układamy ogórki „na stojąco”, upychając je gęsto. Po każdej warstwie dajemy liście chrzanu i koper. Układamy ogórki do pełna. Dodajemy ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i korzeń chrzanu. Zalewamy wszystko gorącą wodą z solą. Słój zakręcamy i odstawiamy ogórki do ostygnięcia.

Ogórki małosolne najlepsze są po 1 dniu od przygotowania. U mnie nigdy nie stoją dłużej niż 3 dni bo amatorów smakowitości nie brakuje. Polecam Wam ten przepis przed najbliższym grillowaniem.

Smacznego.