Oto propozycja na orientalne sakiewki z papieru ryżowego.

Czy papier ryżowy można jeść „na surowo”? To częste pytanie, gdy podaję tą przekąskę. Papier ryżowy to tradycyjny produkt spożywczy w południowych Chinach i Wietnamie. Otrzymywany jest z masy z rozmoczonych ziaren ryżowych, rozprowadzonej na tkaninie umieszczonej nad zbiornikiem z parującą wodą. Gdy ciasto się zetnie, jest suszone na słońcu na macie bambusowej. Taki właśnie „papier” jest idealny do wszelkie rodzaju sakiewek, pasztecików, rollsów czy sajgonek. W zasadzie nie ma smaku, więc jest idealny do każdego nadzienia.

Orientalne sakiewki z papieru ryżowego – przepis

Składniki:

papier ryżowy
łosoś wędzony
orzechy włoskie
natka pietruszki
świeża kolendra
oliwa z oliwek
sól
kolorowy pieprz
cienki szczypiorek
sok z limonki

Wykonanie: 

Łososia pokroić w mniejsze paseczki, orzechy pokruszyć, zioła posiekać. Dodać oliwę, sok z limonki i przyprawy. Farsz delikatnie wymieszać i odstawić. Papier ryżowy lekko zwilżyć. Szczypiorek sparzyć wrzątkiem. Na papier nakładać po łyżce farszu, zawijać w sakiewki i obwiązać szczypiorkiem.

Sakiewki można podawać „na surowo” lub lekko obsmażyć na oliwie.

Smacznego.