Orzechowiec z budyniem to takie ciasto, które nie wiem czemu kojarzy mi się ze świętami. Jest słodkie, ciężkie i ma pyszną chrupiącą warstwę orzechów z miodem. Ciasto to w sumie jest dość proste, może lekko pracochłonne, ale warto poświęcić kilka minut. Idealne do kawy dla gości. Przepis znalazłam kiedyś w rozpiskach mojej mamy, jakiś wycinek z gazety. Bardzo nam posmakowało to ciasto, więc dzielę się nim z Wami.

Orzechowiec z budyniem – przepis

Składniki:

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
150 g zimnego masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej

wierzch:
300 g orzechów włoskich
50 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu

masa budyniowa:
4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
300 g miękkiego masła
3 opakowania budyniu śmietankowego

Wykonanie:

Wykonanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu. W 1 szklance mleka dokładnie rozpuszczamy budynie śmietankowe. 3 szklanki mleka zagotowujemy dodając cukier. Do wrzącego mleka z cukrem dodajemy mleko z budyniami. Energicznie mieszamy aż nasz budyń zgęstnieje, uważając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do ostygnięcia mieszając od czasu do czasu.

Składniki na ciasto szybko wyrabiamy w misce, aż uzyskamy jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy je na 2 części. Każdą część wykładamy na blaszce 20×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut pierwszą część ciasta, temperatura to 180 stopni.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy orzechy i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Gdy pierwsza warstwa ciasta się upiecze odstawiamy ją do ostygnięcia. Drugą część ciasta również wykładamy na blaszce a na wierzch równomiernie rozkładamy orzechy w miodzie. Pieczemy znów około 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Gdy budyń ostygnie kończymy nasz krem. W misce ucieramy masło i dodajemy do niego po łyżce budyniu. W ten sposób otrzymamy pyszny maślano-śmietankowy krem. Znakomicie w tym przepisie sprawdzi się ten krem waniliowy jak na kremówki papieskie robiony od początku samodzielnie (bez budyniów w proszku). Krem rozkładamy na pierwszym blacie ciasta i przykrywamy go warstwą ciasta z orzechami. Nasz orzechowiec z budyniem chłodzimy w lodówce. Najlepszy jest następnego dnia. W lodówce może postać 3-4 dni. Znakomity do popołudniowej kawy.

Smacznego.