Wytrawną i elegancką przekąską oraz najbardziej skutecznym afrodyzjakiem są ostrygi. Wariantów podania ostryg jest wiele, dziś propozycja klasycznych ostryg na świeżo z dodatkiem cytryny.

Składniki:

świeże ostrygi
cytryna

Wykonanie:

Przed otwieraniem ostryg należy je dokładnie oczyścić i umyć oraz sprawdzić, czy wszystkie są dokładnie zamknięte.  Ostrygę położyć na ściereczce wklęsłą częścią do dołu, owinąć i przytrzymać. Czubek noża do ostryg należy wbić w miejsce gdzie jest spojenie muszli lub w dowolne miejsce między dolną a górną muszlą. Następnie obracać nóż w prawo i w lewo podważając górną muszlę,aż otworzy się z charakterystycznym dźwiękiem. Przeciąć mięsień łączący muszle i delikatnie podnieś górną muszlę. Oderwać nożem ostrygę od dolnej muszli i ułożyć na talerzu.

Podawać soute z dodatkiem ćwiartek/połówek cytryny oraz białym wytrawnym winem.

Smacznego.