Na koniec Karnawału ale też jako szybka słodka przekąska – pączki boliwijskie czyli Tawa tawas. Szybkie, przepyszne i mięciutkie. Posypane cukrem pudrem i polane lub maczane w płynnym miodzie. No odleciałam po prostu :)

Kształt tradycyjnych Tawa tawas to romby – mniejsze lub większe. Ja zrobiłam niezbyt duże – takie poduszeczki – lekkie jak puch. W smaku podobne do zwykłych pączków, a o wiele prostsze do przygotowania.

Pączki boliwijskie czyli Tawa tawas – przepis

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
120 ml mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia

dodatkowo: cukier puder, miód

Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy jajka, mleko, masło i dokładnie wszystko mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastycznie ciasto (podsypujemy lekko mąką jeśli jest zbyt luźne). Wałkujemy ciasto na około 0,5 cm i wycinamy romby (najpierw pasy a potem pod skosem na romby).

Ciasto wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy krótko na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Pączki boliwijskie podajemy z cukrem pudrem i płynnym miodem.

Smacznego.