Każdy chyba uwielbia pałki kurczaka w chrupiącej skorupce, pyszne delikatne mięso w wyrazistej panierce.

Polecam na każdą imprezę i każdą okazję.

Pałki kurczaka w chrupiącej skorupce – przepis

Składniki:

8 pałek kurczaka
mąka
2 jajka
bułka tarta
8 ząbków czosnku
sól
pieprz
chili w proszku
wegeta
olej

Wykonanie: 

Pałki kurczaka oczyścić, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz, chili, wegetę i olej, dokładnie wymieszać. Kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie i odłożyć do lodówki na noc.

Bułkę tartą wymieszać z tymi samymi przyprawami co kurczaka, oprócz czosnku. Kurczaka wyjąć z marynaty. Jajka rozbetłać. Dużą ilość oleju rozgrzać w garnku. Pałki kurczaka panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Pałki kurczaka w chrupiącej skorupce znakomite same np. sosem czosnkowym lub chili, jak również jako danie główne z dodatkiem ziemniaków lub ryżu i surówki. To fantastyczny pomysł na przekąski na imprezę.

Smacznego.