Aromatyczne, puszyste i niezwykle uzależniające paluchy chlebowe.

Najlepsze są z różnorodnymi dipami lub dobrą smakową oliwą. Chrupiesz i nie możesz przestać.

Paluchy chlebowe – przepis

Składniki:

pół kostki drożdży szklanka ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru
pół kilo mąki + do podsypania
1 jajko
1/3 szklanki oliwy
dowolne zioła suszone – majeranek, oregano lub prowansalskie (mix) sól

Wykonanie:

Drożdże zalać ciepłym mlekiem i dodać cukier. Wymieszać i odstawić na chwilę pod przykryciem. Dodać jajko, oliwę, sól, zioła i mąkę i wyrobić gładkie i leastyczne ciasto. Ważne, aby było miękkie, więc mąką podsypujemy bardzo ostrożnie. Wyrobione ciasto zostawić pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy ponownie i formujemy cieniutkie paluszki (dosyć cienkie, gdyż urosną w piekarniku). Smarujemy wierzch oliwą i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 220° na około 5-7 minut.

Paluchy chlebowe podajemy samodzielnie lub z dodatkiem sosów lub dipów.

Smacznego.