Panna Cotta to klasyczny, bardzo prosty, włoski deser waniliowy. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę, która po stężeniu staje się pysznym deserem. Podajemy go z sosem lub musem owocowym lub czekoladą i świeżymi owocami.

Panna Cotta – przepis

Składniki:

2 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
250 ml mleka 3,2%
60 g cukru
świeże maliny lub truskawki

Wykonanie:

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnka wlać śmietanę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż cała żelatyna się rozpuści.

Mieszankę wlać do  filiżanek lub dowolnych niewielkich naczynek. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 – 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.

Maliny lub truskawki (można użyć jeżyn, jagód i innych owoców) zmiażdżyć widelcem lub zmiksować i podgotować z garnku. Można dodać odrobinę cukru.

Panna Cottę wyłożyć na talerzyki (aby ułatwić wyciągnięcie filiżankę można na sekundę zanurzyć w gorącej wodzie). Deser polać sosem owocowym i udekorować świeżymi owocami.

Smacznego.