Lubicie papryki nadziewane? Ja uwielbiam. Z różnymi dodatkami. Tym razem pokusiłam się o upieczenie słodkich papryk podłużnych z pikantnym nadzieniem mięsnym w klimacie meksykańskim z kukurydzą i czerwoną fasolą. Wyraziste nadzienie w delikatnej papryczce. Do tego jogurt naturalny jako dodatek (bo wyszły naprawdę pikantne). Nie jest to obiad w 15 minut, ale nie jest to też trudne ani bardzo pracochłonne danie. Polecam na obiad lub kolację. W wersji mniej ostrej to bardzo fajne kolorowe danie dla najmłodszych.

Papryki nadziewane – przepis

Składniki:

4 papryki podłużne (oczywiście można użyć także zwykłych papryk)
400 g szynki lub łopatki wieprzowej
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki czerwonej fasolki konserwowej
oliwa
sól
pieprz
chili
majeranek
pasta paprykowa pikantna
koncentrat pomidorowy
natka pietruszki

dodatkowo: jogurt naturalny, bulion lub czerwone wino do podlania nadzienia, cheddar lub parmezan

Wykonanie:

Papryki nacinamy wzdłuż z jednej strony i usuwamy gniazda nasienne (najlepiej lekko ręką wyciągnąć nasionka a resztę „wystukać” uderzając paprykę z góry).

Mięso z szynki lub łopatki zmielić w maszynce dosyć drobno (możemy użyć już zmielonego mięsa). Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i marchewkę. Dodać mięso i usmażyć. Dodać czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem, chili. majerankiem oraz pastą paprykową i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy według uznania – mniej lub bardziej pikantnie. Jeśli masa mięsna jest zbyt gęsta możemy podlać ją odrobiną bulionu lub czerwonego wina. Dodajemy kukurydzę i fasolę.

Papryki nadziewamy mięsem mielonym. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut (jeśli mamy duże papryki czas wydłużamy). Ja lubię gdy papryki są miękkie, ale nadal lekko chrupkie. Przed końcem pieczenia możemy posypać startym serem.

Papryki nadziewane posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z gęstym jogurtem naturalnym.

Smacznego.