Paszteciki z kupustą i grzybami to altermatywa dla krokietów czy pierogów wigilijnych. Delikatne i mięciutkie. Idealne z barszczem wigilijnym. Aromatyczne i uzależniające. Takie są moje paszteciki. Znikają ze stołu ekspresowo. Podstawa ich smaku jest odpowiednie doprawienie.

Czas zabierać się za przysmaki na Wigilię. Paszteciki z kapustą i grzybami można zrobić nawet miesiąc wczesniej i zamrozić. Wystraczy je wyciągnąć chwilę przed kolację i lekko podpieć w piekarniku.

Paszteciki z kapustą i grzybami – przepis

Składniki:

gotowe ciasto francuskie (ilość zależy od tego jak dużo farszu nam wyjdzie)
żółtko do posmarowania pasztecików

farsz:

1 kg kapusty kiszonej
1 litrowy słoik suszonych grzybów (podgrzybków i prawdziwków) – mozna użyć mniej, ja lubię mocno grzybowy farsz
100 g wędzonego boczku
2 cebule
pieprz
sól
czosnek suszony w proszku
papryka czerwona słodka suszona
majeranek
olej rzepakowy

Wykonanie:

Przy wykonanii farsztu mozna skorzystać z maszynki do mielenia, ja jednak wolę wszystkie składniki dobrze posiekać i wyczuwać poszczególne  w potrawie.

Boczek pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Na oleju rzepakowym (spora ilość, olej nada też smak i sklei farsz) podsmażyć na złoto, w trakcie smażenia dodać również drobno posiekane cebule. Dosolić i dopieprzyć do smaku.

Kapustę dwukrotnie wypłukać w zimnej wodzie. Zalać woda i gotowac do miękkości (ja gotuję około 20-30 minut). Grzyby wypłukać i równiez zalać wodą i obgotować (mniej więcej tyle czasu co kapustę). Odcedzić i zostawić do wystygnięcia.

Gdy kapusta i grzyby wystygną – kapustę bardzo drobno posiekać. Grzyby posiekać lub zmielić w maszynce i dodac do kapusty. Dołożyć boczek z cebulkę (te również można zmielić w maszynce). Cały farsz bardzo doładnie wymieszać aż powstanie farsz. Próbując doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Farsz całkowicie wystudzić, najlepiej kilka godzin w lodówce (wszystkie smaki się przegryzą, a konsystencja będzie lepsza do formowania pasztecików).

Gdy farsz już schłodzimy zabieramy się za wykonanie pasztecików.

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i kroimy w podłużne pasy szerokości około 15-20 cm. Na każdym pasie rozkładamy wzdłuż farsz (staramy się nakładać jak najwięcej się uda). Zawijamy ciasto do powstania kształtu roladki. Każdą roladkę kroimy pod skosem na mniejsze paszteciki z kapustą i grzybami.

Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Podajemy z barszczem czerwonym i delektujemy się smakiem świąt.

Przepis może wydawać się pracochłonny, ale farsz można wykorzystać także do krokietów, pierogów i uszek. I tak mamy 4 potrawy wigilijne.

Smacznych Świąt.