Paszteciki z nadzieniem po chińsku to delikatne ciasto francuskie i chrupiące warzywa z nutą imbiru, czosnku i curry. Pyszna przekąska na imprezę także dla wegetarian. Do rożków można dodać w zasadzie wszystko, nadzienie warzywne wzbogacić o kurczaka, zrobić wersje pikantne i łagodne. Do wyboru do koloru. Fajna kulinarna zabawa. Robię je bardzo często, gdyż to prosta przekąska i smakuje prawie każdemu.

Paszteciki z nadzieniem po chińsku – przepis

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie mrożonych warzyw – mieszanka chińska lub samodzielnie skomponowany zestaw warzyw
1 łyżeczka masła
2 cm świeżego imbiru
1 duży ząbek czosnku
pół łyżeczki curry
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta sproszkowanego chilli
1 jajko
oliwa z oliwek

Wykonanie: 

Na łyżeczce masła przesmażyć warzywa (niezbyt długo, aby nie były zbyt miękkie). Czosnek i imbir zetrzeć na małych oczkach tarki. Na patelni lub w rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić czosnek, imbir i curry (można także dodać zrobno posiekaną papryczkę chili wtedy danie będzie bardziej pikantnw). Chwilę podsmażyć, aby wydobyć aromat przypraw. Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Dosolić do smaku.

Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Wykroić kwadraty lub koła i na każdym układać po łyżeczce farszu. Paszteciki zawijać w trójkąty, sakiewki, rogaliki lub zwyczajnie jak małe naleśniki w kształt tradycyjnego pasztecika.

Piekarnik rozgrzać do 180′. Każdy pasztecik posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Piec około 12-15 minut.

Paszteciki z nadzieniem po chińsku pyszne są same lub na przykład z sosem czosnkowym lub sosem słodko-kwaśnym. Można je wykonać w wersji mięsnej, dodając np. małe kawałki kurczaka.

Smacznego.