Przed świętami zastanawiam się nad pasztetami i innymi pysznymi daniami wielkanocnymi. Tak rozmyślam, aż nabrałam ochoty na zwykły pasztet do smarowania pieczywa, który świetnie sprawdzi się zarówno na kolację czy śniadanie jak i na imprezę. Do świąt co prawda będę go musiała zrobić ponownie bo już prawie cały zjedzony, ale nie jest to ani trudne ani czasochłonne.

Pasztet z wątróbek drobiowych – przepis

Składniki:

0,5 kg wątróbek drobiowych
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
sól
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
papryka słodka mielona
100 g masła klarowanego

Wykonanie:

Wątróbkę dokładnie oczyszczamy. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 5 minut. Warzywa obieramy, cebulę kroimy w kostkę a pozostałe trzemy na tarce. Na łyżce masła dusimy warzywa z odrobiną soli do miękkości. Wątróbkę oraz uduszone warzywa mielimy w maszynce dwukrotnie. Następnie dodajemy klarowane masło oraz przyprawy do smaku. Pasztet z wątróbek drobiowych chłodzimy w lodówce.

Pasztet podajemy na świeżym pieczywie z dodatkiem np. konfitury żurawinowej. To świetna przekąska na imprezę. Prawda, że prosta i szybka?

Smacznego.