Pavlova to lekka jak chmurka beza z pysznym śmietankowym kremem i świeżymi owocami. Tajemnicą idealnego torciku jest doskonała beza – na zewnątrz chrupiąca a w środku mięciutka i kremowa. Zawsze jak robię ten deser znajomi pytają co to za krem jest to w środku. W środku moi drodzy to puszysta pianka bezowa. Do mojej Pavlovej dodałam dziś ubitą kremówkę i pyszne polskie owoce. Idę zajadać a przepis poniżej.

Pavlova – przepis

Składniki:

8 białek jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
250 ml śmietanki kremówki 36%
owoce sezonowe – maliny, jagody, borówki, truskawki, wiśnie, czereśnie – do wyboru
mięta do dekoracji

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Powoli dosypujemy cukier cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg i kładziemy na blaszce do pieczenia. Wykładamy pianę bezową na papier formując zgrabną bezę. Łyżką „rzeźbimy” kształt naszej bezy formując tak, aby na górze na środku zostawić lekkie zagłębienie na krem.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego go 140 stopni (termoobieg) na około 60-70 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy kolejne 60-100 minut. Beza musi się dobrze wysuszyć. Po wyłączeniu piekarnika najlepiej zostawić bezę na całą noc do wystygnięcia.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Wykładamy na bezę. Dekorujemy owocami i świeżą miętą. Pavlova gotowa.

Smacznego.