Kolejna szybka przekąska na imprezę to pieczarki faszerowane. Jako nadzienia użyłam duszonych warzyw z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy. Wszystko to pikantnie doprawione i ułożone w kapeluszach dużych pieczarek. Na chwilę do piekarnika i mamy super przekąskę. Farsz można przygotować dzień wcześniej i tuż przed przyjęciem nafaszerować grzyby i zapiec. Szybko i sprawnie. Moim gościom bardzo smakuje ta przekąska – to takie mini pizze w wersji zdrowszej. A dla wegetarian i wegan – w wersji bezmięsnej – również idealnie sprawdzą się na stole.

Pieczarki faszerowane – przepis

Składniki:

kilka dużych kapeluszy pieczarek
3 kolorowe papryki
3 dobrej jakości kiełbasy – ja używam kiełbasy pieczonej, wieprzowej
2 cebule
sól
pieprz
olej
zioła prowansalskie
ketchup pikantny

opcjonalnie: tarty ser

Wykonanie:

Pieczarki oczyszczamy, delikatnie odrywamy nóżki i je siekamy. Papryki i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy przed chwilę kiełbasę, cebulę, papryki i posiekane pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (lub dowolnymi suszonymi ziołami tj. oregano, majeranek, bazylia itp.). Dodajemy niewielką ilość pikantnego ketchupu do smaku.

Pieczarki faszerujemy nadzieniem i układamy na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem). Możemy posypać je tartym serem.

Pieczarki faszerowane pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez kilka minut (5-10 w zależności od wielkości pieczarek). Podajemy z dowolnymi sosami. Świetne na szybką kolację lub przekąskę do piwa. Jeśli nie dodamy kiełbasy możemy uraczyć tą przekąską naszych wegetariańskich znajomych.

Smacznego.