Bez żurku i pieczonej białej kiełbasy nie ma dla mnie świąt. Jeśli zastanawiacie się co podać na wielkanocny stół polecam Wam ten przepis. Pod warunkiem oczywiście, że tak jak ja i moja rodzina jesteście fanami czosnku. Moja pieczona biała kiełbasa jest mocno doprawiona, z mnóstwem świeżego czosnku oraz upieczona na rumiano. Uwielbiam jej smak. Do tego chrzan lub ćwikła, świeży chleb z masłem i święta jak malowane. Gdy zdarzy mi się zrobić w ciągu roku poza świętami ten zapach przypomina mi wiosnę i radość domowego ogniska. Poza tym to doskonała przekąska na ciepło na całonocnej imprezie – dobrze doprawiona będzie świetnym podkładem do rozweselających trunków. Polecam, szczególnie na święta :) Samą kiełbasę możecie kupić (dobrej jakości) lub zrobić samodzielnie.

Pieczona biała kiełbasa – przepis

Składniki:

1 kg białej kiełbasy surowej (możliwe jak najlepszej jakości)
sól
pieprz
majeranek
papryka słodka mielona
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka oleju

Wykonanie:

Kiełbasę posypujemy przyprawami, dodajemy olej i dokładnie obtaczamy nimi mięso. Czosnek kroimy w plasterki i obkładamy kiełbasę. Ja lubię gdy tego czosnku jest naprawdę dużo. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 45-60 minut (w zależności od tego jak dużą mamy kiełbasę). Obserwujemy jej stopień upieczenia. Gdy zacznie się rumienić odkrywamy pokrywę naczynia (uwaga na gorącą parę) i zostawiamy na kilka minut bez przykrycia, aby kiełbasa się bardziej podpiekła. W zależności od kupionej kiełbasy piekę ją minimum godzinę. Wyjmujemy i podajemy na stół. U mnie z chrzanem lub ćwikłą, u mojej mamy z zasmażaną kapustą. Kto co lubi :) Dla mnie pieczona biała kiełbasa jest idealna na Wielkanoc. No i pracy przy niej bardzo mało, więc jest świetna do zrobienia na każdą imprezę.

Smacznego.