Banany należą do najpopularniejszych owoców w Polsce. W sklepach możemy kupić je przez cały rok. Cenimy je za smak i wartości odżywcze (głównie magnez redukujący stres) a także jako źródło energii i błonnika pokarmowego dającego uczucie sytości.  Co prawda są kaloryczne i nie są polecane np. diabetykom, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na banana lub pyszny deser z jego dodatkiem. Dziś propozycja z bananem w roli głównej.

Pieczone banany z dodatkiem miodu to pyszny deser na każdą pogodę. Polecam je z z dodatkiem chrupiących pistacji lub orzechów włoskich. Banany po upieczeniu nabierają ciekawego smaku i zapachu. Dodatki wydobywają ten smak i cały deser smakuje obłędnie. Jego przygotowanie to dosłownie chwila.

Pieczone banany z miodem – przepis

Składniki:

2 banany
3 łyżeczki miodu płynnego (dowolnego)
orzechy włoskie lub pistacje (wcześniej podprażone i posiekane)
bita śmietana
sok z cytryny

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki i nacinamy wzdłuż. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do każdego nacięcia dodajemy łyżeczkę płynnego miodu. Każdego banana owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 5-7 minut (temperatura około 150 stopni). Po tym czasie wyjmujemy banany i uważając, aby się nie poparzyć wyciągamy każdy banan na talerzyk. Resztą miodu polewamy banany i posypujemy podprażonymi i posiekanymi orzechami (przez kilka minut prażymy obrane orzechy na suchej patelni). Pieczone banany z miodem dekorujemy bitą śmietaną.

Superszybki i bardzo prosty deser. Dodaj do deseru gałkę lodów i już masz wykwintny deser dla swoich gości.

Smacznego.