Mam takich znajomych co to nie zjedzą na imprezie sałatki czy śledzia. Nawet na Wigilii jedzą mielone. To klasyczni mięsożercy co to najbardziej ukontentowani są wtedy, gdy podasz im górę mięcha. Na imprezę sylwestrową przygotowałam zatem świetną propozycję dla miłośników konkretnych przekąsek czyli pieczone pałki z kurczaka. Chyba byli zadowoleni bo po kurczaku pozostał pusty półmisek.

Pieczone pałki z kurczaka – przepis

Składniki:

2 kg pałek z kurczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Pałki z kurczaka dokładnie oczyszczamy i osuszamy. Dokładnie obtaczamy w przyprawach i oleju. Pieczemy minimum 1 godzinę i 15 minut (jeśli duże pałki z 10 minut dłużej) w temperaturze 190-200 stopni. Wtedy pieczone pałki z kurczaka są mięciutkie, mięso świetnie odchodzi od kości, jest soczyste a skórka chrupiąca. Jak dla mnie idealne, chociaż ja jestem bardziej śledziożercem :) Podajemy same lub z jakimś ostrym sosem (ja podałam z sosem chili).

Smacznego.