Pieczone ziemniaczki z ziołami, najlepsze w duecie z maślanką – zwyczajnie proste, ale niezwyczajnie pyszne danie. Gdy mamy niezapowiedzianych i głodnych gości, można uraczyć ich świetną kompozycją pieczonych ziemniaczków z ziołami. Pyszne, aromatyczne i chrupiące. Lepsze niż miska chipsów do piwa. A jak do tego podamy jeszcze ziołowe lub czosnkowe masło, możemy mieć pewność że nasi znajomi pokochają tą przekąskę.

W sezonie grillowym to świetny dodatek do pieczonych mięs. Szybko i prosto mamy gotowy obiad lub kolację.

Pieczone ziemniaczki z ziołami – przepis

Składniki:

1,5 kg młodych ziemniaczków
oliwa (zwykła lub smakowa np. czosnkowa) lub klarowane masło
suszone zioła – majeranek, oregano, bazylia, estragon
czosnek granulowany
słodka mielona papryka (polecam wędzoną)
sól

dodatek: maślanka lub kefir, masło ziołowe lub czosnkowe

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować i pokroić w mniejsze kawałki (mniejsze zostawić w całości). Młodych ziemniaków nie obieramy. Obsypać obficie solą, ziołami, czosnkiem i papryką. Spryskać oliwą lub klarowanym masłem (są bardziej aromatyczne).

Piec około 45-60 minut w temperaturze 200′. Co jakiś czas należy przemieszać ziemniaki, aby dobrze podpiekły się z każdej strony.

Przełożyć ziemniaczki na talerz. Dosolić do smaku. Opcjonalnie można obsypać świeżym koperkiem lub innymi ziołami.

Ziemniaczki najlepiej smakują z kubkiem maślanki lub kefiru albo z masełkiem. Pieczone ziemniaczki z ziołami to również znakomity dodatek do dań mięsnych.

Smacznego.