Do tej pory połączenie słów pieprz i wanilia kojarzyło mi się z programem podróżniczym realizowanym i prowadzonym przez Tony’ego Halika i Elżbietę Dzikowską. Warto przypomnieć, że program ten był na antenie przez ponad dwadzieścia lat i liczył ponad trzysta odcinków. Od niedawna pieprz i wanilia to dla mnie także świetne połączenie kulinarne.

Pieczony camembert z jabłkiem to ulubiona przekąska mojego męża. Delikatny kremowy serek z kwaśnym jabłkiem doprawione nietypowa bo grubo mielonym pieprzem. Do jabłek, nietypowo, zamiast popularnego cynamonu dodaję wanilię – odrobinę pasty lub pestki z laski wanilii. To połączenie smaków podpatrzyłam w którymś z programów kulinarnych i urzekł mnie od razu. Super przekąska – smaczna, syta i wygląda super. Nie jestem fanką pleśniowych serów, ale ten smakuje mi bardzo. Polecam.

Pieczony camembert z jabłkiem – przepis

Składniki:

1 camembert naturalny – najlepiej w opakowaniu bambusowym
1 kwaśne jabłko
sok z cytryny
łyżeczka pasty z wanilii lub pół laski wanilii
świeżo mielony czarny pieprz

pieczonycamembert

Wykonanie:

Z sera ścinamy „czapeczkę”, czyli górną część sera. Możemy ją skonsumować – nie będzie nam potrzebna :) Ser zostawiamy w opakowaniu (jeśli jest bambusowe/drewniane, jeśli nie umieszczamy go w małej formie lub patelni, którą można umieścić w piekarniku). Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny, świeżo mielony pieprz i wanilię. Mieszamy całość i odstawiamy na chwilę.

Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Na camembert kładziemy jabłka z przyprawami i wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie bulgotać. Podajemy z dodatkiem „zieleniny” – sałaty, rukoli, kiełków. Kwaśne jabłko świetnie komponuje się z kremowym, gorącym serkiem.

Przygotuj pieczony camembert z jabłkiem dla swoich gości lub ukochanej osoby, np. na romantyczną kolację lub Walentynki.

Smacznego.