Klasyczny przepis na pieczonego kurczaka – danie, które króluje na polskich stołach. Pieczony kurczak to bardzo proste danie, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz 😉 Podudzia lub pałki z kurczaka to takie porcje w sam raz na przekąskę na ciepło. Z dodatkiem np. sałatki z pomidorów stworzy pyszne danie obiadowe.


Pieczony kurczak – przepis

Składniki:

6 kawałków kurczaka (podudzia, pałki, ćwiartki)
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

opcjonalnie: lubczyk, czosnek, rozmaryn

Wykonanie:

Olej wymieszać z przyprawami. Kurczaka oczyścić, dokładnie umyć i ususzyć. Dokładnie obtoczyć w marynacie (można odstawić do lodówki na około 30 minut). Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec kurczaka bez przykrycia przez 1,5 godziny.

Pieczony kurczak to smakowite danie obiadowe. Prostota tego przepisu sprawia, że wychodzi on bardzo delikatny, doskonale upieczony z chrupiącą skórką.

Smacznego.