14Nieodzownym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia jest choinka oraz pierniczki świąteczne. Ja swoje piekę około 3-4 tygodnie przed świętami tak, aby mogły odleżeć swoje i stać się pysznie miękkie i rozpływające w ustach.

Moje tegoroczne pierniczki powstały z myślą głównie o powieszeniu na choinkę. Pytanie tylko czy do Wigilii nie znikną :) Dziś podaję przepis na klasyczne pierniczki świąteczne na miodzie, z charakterystyczną przyprawą udekorowane białym lukrem.

Pierniczki świąteczne – przepis

Składniki:

1/4 szklanki miodu
50 g masła miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru (biały również się nada)
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika

lukier:

białko
cukier puder

dekoracje:

gotowe dekoracje w postaci perełek, gwiazdek lub płatków śniegu

Wykonanie:

Składniki na ciasto wrzucamy do miski lub na stolnicę i razem wyrabiamy do powstania jednolitej zwartej masy. Gdy ciasto jest ładnie wyrobione, stolnicę lub blat posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm. Dowolnymi foremkami wycinami kształt pierniczków. Ja użyłam foremek w kształtach typowo świątecznych jak np. choinka, skarpeta, gwiazdka itp.

Uwaga: jeśli robimy pierniczki z przeznaczeniem powieszenia ich na choince musimy zrobić im dziurki przed pieczeniem. Do tego celu świetnie nada się zwykła słomka do napojów. Robimy dziurkę słomką i rozkładamy pierniczki na papierze do pieczenia.

Pierkanik należy nagrzać to temperatury 180ºC. Pierniczki świąteczne pieczemy około 10 minut. Po wyjęciu należy je całkowicie wystudzić.

Pierniczki świąteczne na choinkę

Lukier wykonujemy z białka jajka i cukru pudru. Dodajemy do 1 białka tyle cukru, aż powstanie gęsty, nierozlewający się lukier. Jeśli chcemy pobawić się kolorami – możemy dodać do lukru barwnik spożyczy.

Każdy pierniczek dekorujemy według własnej wyobraźni i pomysłu. Zostawiamy do zastygnięcia lukru, następnie odstawiamy w „spokojne” miejsce na kilka dni (nawet do kilku tygodni). Możemy je schować do puszki z kawałkiem jabłka lub zostawić luźno na talerzu lub tacy. Moje poleżały około tygodnia a dziś wiszą już na choince.

Po upieczeniu pierniczki są miękkie, z czasem twardnieją, żeby po jakimś czasie znów być delikatnie mięciutkie (pochłaniają wilgoć z otoczenia).

Miłej zabawy z pieczeniem i smacznego.