Zdarza Wam się czasem, że najdzie Was nieodparta ochota na pizzę? Powiecie – „pewnie, zamawiam z ulubionej pizzerii”. A może domowa pizza? Powiecie – „ale to trochę potrwa”. A co powiecie na to, aby zrobić ekspresową pizzę z ulubionymi składnikami? Taka jest pizza na tortilli np. z szynką parmeńską i rukolą. Ale pamiętajcie – składniki zależą tylko od Waszych upodobań i tego na co macie aktualnie ochotę.

Niedawno w jednej z poznańskich restauracji podano nam pizzę zwaną „pizzą hiszpańską”. Może nie wszyscy wiedzą, ale takie pizze, które jemy na co dzień w prawie każdej pizzerii „na rogu” wyglądają i smakują podobnie. Ot puszyste ciasto drożdżowe z dodatkami. Smak, zapach i konsystencja samego ciasta jest w zasadzie taka sama. Zdarzają się też miejsca z „prawdziwą włoską pizzą”, z pieca chlebowego opalanego drewnem o zupełnie innym smaku i aromacie, cienkie i chrupiące, przywołujące wspomnienia z pobytu we Włoszech (jeśli ktoś był, wie o czym mówię). Tym bardzie zaskoczyła mnie „pizza hiszpańska”. Co w niej innego? A no właśnie. Ciasto – na pierwszy rzut oka jak u Włocha – cieniutkie, aromatyczne. Ale jednak ta pizza, przynajmniej dla mnie, jest wyjątkowa. Ciasto jest bardzo cienkie, jednocześnie chrupiące i mięciutkie. Przypomina lekko tortillę, może trochę macę – coś niesamowitego. Do tego zaserwowana nam pizza nie miała sosu ani sera a była wręcz genialna (zarówno w smaku jak i w swej prostocie). Stąd pomysł na zastosowanie w domowej pizzy placków tortilli i próba odtworzenia smaku z restauracji (chociaż u mnie z dodatkiem sosu pomidorowego i sera). Powiem Wam – spróbujcie i przekonajcie się sami.

Wykonanie tego dania jest banalnie proste – wystarczy kilka składników i piekarnik. Nie ma tu żadnej filozofii. Polecam przepis np. na walentynkową kolację.

Pizza na tortilli z szynką parmeńską i rukolą – przepis

Składniki:

placki tortilli (średnica dowolna)
mozzarella
szynka parmeńska lub dowolna szynka długodojrzewająca
rukola
pomidorki koktajlowe lub tzw. truskawkowe (zimą są przepyszne)

sos:

100g przecieru lub koncentratu pomidorowego
1 łyżka śmietanki (12% lub 18%)
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz
papryka mielona np. wędzona słodka (jeśli pizza ma być ostrzejsza możecie dodać np. chili albo inną ostrą sproszkowaną papryczkę)

pizzanatortilli

 

 

Wykonanie:

Zaczynamy od sosu – jest szybki i prosty. W rondelku podgrzewamy przecier pomidorowy. Gdy zacznie lekko bulgotać wyłączamy kuchenkę. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę lub możemy też zetrzeć je na tarce, dodajemy do sosu. Dodajemy przyprawy (dosmaczamy według uznania, próbując sos). Na koniec dodajemy łyżkę śmietanki aby sos był bardziej kremowy. Jeśli okaże się zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody lub bulionu albo troszkę więcej śmietanki (jest rzadka).

Czas na samą pizzę. Placki tortilli układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy sosem pomidorowym. Na sos rwiemy kawałki mozzarelli (możemy użyć dowolnego sera, np. żółtego tartego albo koziego). Na wierzchu układamy szynkę. Nasze pizze z tortilli wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 5-6 minut – tyle ile potrzebujemy, aby ser się rozpuścił. Tortille dosyć szybko się rumienią, więc trzeba pilnować, żeby się nie spaliły – każdy piekarnik jest inny, więc warto czas pieczenia dopasować do niego.

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki. Rukolę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na upieczone tortille rozrzucamy pomidorki i rukolę. I pizza na tortilli gotowa. A że robi się to bardzo szybko – możemy zrobić kilka sztuk z różnymi dodatkami wedle upodobania.

Moja propozycja pizzy na tortilli ma jeszcze kropkę nad „i” czyli domowy sos czosnkowy, który podkręci wszystkie smaki. Przepis znajdziecie tutaj.

Smacznego.