Pizza z peperoni – przekąska, którą chyba lubią wszyscy (a przynajmniej miłośnicy pizzy mięsnej). Klasyczna pizza na kolację, przyjęcie lub wieczór przed telewizorem.

Pyszne grube ciasto drożdżowe z jeszcze pyszniejszymi dodatkami. Skusisz się?

Pizza z peperoni – przepis

Składniki:

ciasto:

pół kostki drożdży
szklanka ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru
pół kilo mąki + do podsypania
1 jajko
1/3 szklanki oliwy
dowolne zioła suszone – majeranek, oregano lub prowansalskie (mix)
sól

sos:

1 koncentrat pomidorowy lub pomidory w puszce
oliwa
czosnek
dowolne zioła suszone – majeranek, oregano lub prowansalskie (mix)
sól
pieprz
pół łyżeczki cukru
łyżka octu winnego

dodatki:

kiełbasa peperoni
ser (mozzarella, cheddar, gouda)
cebula
papryczki chili lub jalapeno

Wykonanie:

Drożdże zalać ciepłym mlekiem i dodać cukier. Wymieszać i odstawić na chwilę pod przykryciem. Dodać jajko, oliwę, sól, zioła i mąkę i wyrobić gładkie i leastyczne ciasto. Ważne, aby było miękkie, więc mąką podsypujemy bardzo ostrożnie. Wyrobione ciasto zostawić pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy ponownie i formujemy placek w kształcie pizzy (kształt dowolny – okrąg, prostokąt lub inne wymyślne wzory).

Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i podgrzewamy. Próbując co chwilę sos sprawdzamy jaki smak nam najbardziej odpowiada (niektórzy wolą bardziej czosnkowy, niektórzy ziołowy a jeszcze niektórzy totalny smak pomidorów).

Sos zostawiamy do przestygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (im wyższa tym lepiej).

Placek pizzy smarujemy sosem, obsypujemy tartym serem i układamy dodatki – kiełbasę peperoni, papryczki, cebulę.

Pizzę pieczemy 10 minut, stawiając ją jak najniżej w piekarniku.

Pizza z peperoni to klasyk i jedna z najbardziej wyrazistych w smaku pizz. Oczywiście możemy wszystkie składniki dowolnie modyfikować.

Pizzę podajemy według upodobań smakowych z ketchupem, sosem czosnkowym lub ostrym.

Smacznego.