Przepis na dziś to pizza z prosciutto i rukolą – według mnie jest to idealna kompozycja składników na pizzę.

Wersja tej pizzy to chyba jedna z najprostszych wersji – robimy ciasto, sos, kładziemy proste  składniki, pieczemy i gotowe. Mam nadzieję, że Wam się chce, bo mi bardzo.

Pizza z prosciutto i rukolą –  przepis

Składniki:

ciasto:

Ciasto robimy według przepisu na Pizzę (kliknij).

sos:

1 puszka pomidorów
oliwa
czosnek
zioła suszone lub świeże – majeranek, bazylia, oregano
sól  (bardzo ostrożnie, gdyż szynka jest słona)
pieprz
pół łyżeczki cukru
łyżka jogurtu naturalnego

dodatki:

prosciutto
rukola
mozzarella
opcjonalnie: suszone pomidory

Wykonanie:

Ciasto robimy według przepisu na Pizzę (kliknij). Pomidory w puszce miksujemy na gładką masę, dodajemy łyżkę oliwy, drobno posiekane świeże zioła lub suszone, cukier, pieprz i odrobinę soli (można z niej zrezygnować całkiem, gdyż prosciutto jest słona, ser również). Sos podgrzewamy. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i dodajemy 1 łyżkę jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany lub mleka) dla delikatniejszego smaku sosu. Raczej nie polecam doprawiania go na ostro i mocno wyraziście. W tej pizzy można także wykorzystać sos śmietanowy.

Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (im wyższa tym lepiej), ja nagrzewam do 250 stopni w opcji pieczenia pizzy bez termoobiegu.

Z ciasta formujemy prostokąt, na wcześniej delikatnie posmarowanej oliwą blaszce. Placek pizzy smarujemy sosem, kładziemy plastry prosciutto oraz pokrojoną w plastry mozzarellę (jeśli lubimy pizzę bardziej serową możemy posypać także tartą mozzarellą lub cheddarem). Opcjonalnie możemy dodać kilka drobniej pokrojonych suszonych pomidorów.

Pizzę pieczemy 10-12 minut, stawiając ją jak najniżej w piekarniku.

Po upieczeniu na wierzch pizzy kładziemy świeżą rukolę. Podajemy np. z sosem czosnkowym.

Pizza z prosciutto i rukolą gotowa do podania.

Smacznego.