Zapewne przyznacie mi rację, że nasi Piłkarze na Euro 2016 dali czadu. Fajna gra, miłe dla oka sportowe widowisko i przede wszystkim okazja do spotkania z przyjaciółmi. Wspólnie z sąsiadami zrobiliśmy w tym roku Ogródkową Strefę Kibica, gdzie spotykaliśmy się podczas każdego meczy Polski i razem kibicowaliśmy. A takie spotkanie to oczywiście idealna okazja do wypróbowania nowych przepisów na przekąski. Nie tylko moich :) Zasada była prosta – każdy na mecz przygotowuje biało-czerwone przekąski. Pizzerinki z mozarellą i pomidorkami koktajlowymi które Wam dziś przedstawiam to przepis mojej sąsiadki Karoliny. Są pysze, chrupiące i wciągają. O ostatnią biło się kilka osób! Na finał Euro 2016 (jaka szkoda, że bez Polski) Karolina obiecała przygotować je ponownie – tym razem prosimy o więcej :) A przepis poniżej.

Pizzerinki z mozarellą i pomidorkami koktajlowymi – przepis

Składniki:

3 szklanki mąki (może być pszenna lub razowa)
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
przyprawy do smaku (papryka, zioła prowansalskie, oregano, bazylia)
opcjonalnie garść płatków owsianych
1 szklanka ciepłej wody
5 dag drożdży świeżych
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
szczypta cukru

Sos pomidorowy:
Wersja 1:
Słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich
Wystarczy wymieszać

Wersja 2:
Pomidory w puszce
Sól, pieprz, zioła do smaku
Zblendować i doprawić

Dodatki:
Salami pieprzowe, mozarella, pomidorki koktajlowe i sporo oregano:)
Dodatki mogą być oczywiście dowolne, kto co lubi.

Wymieszać ze sobą suche składniki. Drożdże wkruszyć do kubka, połączyć z ciepłą wodą, olejem i szczyptą cukru. Płyn wlać do mąki, wymieszać. Ciasto jest dosyć lepkie, dlatego też najlepiej wyrabiać je robotem kuchennym z końcówką „haki”, bądź pomóc sobie łyżką – jeśli ręcznie. Ciasto uformować w kulkę, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia – najlepiej co najmniej godzinę.

W tym czasie warto przygotować sobie 2 blachy z piekarnika, wyłożone papierem do pieczenia.
Kiedy ciasto już wyrośnie podzielić je na 8 podobnych kulek, będzie łatwiej smarując sobie ręce oliwą, wtedy ciasto się nie klei. Tym sposobem uformować na blaszkach 8 okrągłych płaskich spodów.

Na plackach rozsmarować sos, położyć wszystkie dodatki, posypać oregano.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (z termoobiegiem). Pizzerinki piec ok. 10 min, kiedy ser wyraźnie się roztopi i się zarumienią.
Dobrze jest odłożyć je po upieczeniu na chwilę na kratce, by ciasto odparowało (wtedy będzie bardziej chrupkie).

Smacznego :)