Od jakiegoś czasu miałam ochotę zrobić placuszki ziemniaczane z łososiem. Właśnie nadarzyła się okazja i zrobiłam je na kolację dla znajomych. Placuszki są chrupiące i jednocześnie delikatne, a dodatek łososia i kremowego serka sprawia, że zwykłe placki stają się wykwintną przekąską. Koniecznie podajcie je na swoim przyjęciu. Nawet po wystygnięciu są pyszne i delikatne.

Placuszki ziemniaczane z łososiem – przepis

Składniki:

6 ziemniaków
2 jajka
1 łyżka mąki
sól
pieprz
płatki chili
serek śmietankowy typu Turek, Almette itp.
łosoś wędzony
koperek
olej

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych lub średnich oczkach. Dodać jajka, przyprawy i mąkę. Smażyć na oleju na chrupko (do zrumienienia). Odsączamy na ręczniku papierowym.

Serek śmietankowy (można opcjonalnie doprawić świeżo zmielonym pieprzem) umieszczamy w rękawie cukierniczym lub papierowej tutce i wyciskamy na placuszki kilka rozetek z serka. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na serku. Dekorujemy świeżym koperkiem.

Placuszki ziemniaczane z łososiem zdobędą uznanie Waszych gości. Są leciutkie, smaczne i wyglądają pięknie. Doskonała przystawka lub przekąska.

Smacznego.