Pewnie nie raz zdarzyło się Wam usłyszeć pojęcia kuchenne jak szumowanie, kiszenie czy blanszowanie. A czy słyszeliście o liofilizacji, garnirowaniu lub fasowaniu? Aby wszystko było jasne prezentujemy kilka krótkich wyjaśnień tych pojęć.

Fasowanie

Czasownik fasować ma kilka znaczeń. W podstawowej formie używane jest w aptekach i oznacza odmierzanie lub odważanie oznaczonej porcji środków lekarskich przelewając lub przekładając je z większego naczynia lub opakowanie do mniejszego.  Drugie znaczenie tego słowa to przecieranie warzyw, owoców lub mięsa przez sito. Dzięki poddaniu produktów takiemu zabiegowi stają się one delikatniejsze i łatwiejsze do dalszej obróbki. W przypadku owoców stosuje się ten zabieg w celu oddzielenia pestek od miąższu, a w przypadku mięsa do produkcji pasztetów.


Szumowanie

Szumowanie to inaczej klarowanie, czyli zabieg mający na celu usunięcie mętów. W gotowaniu polega on na mechanicznym usuwaniu wytrąconego w procesie gotowania białka z powierzchni potrawy, najczęściej zupy. W procesie produkcji wina polega najczęściej na użyciu grawitacji w celu doprowadzenia do opadnięcia mętów na dno. Stosuje się ten zabieg nie tylko dla oprawienie klarowności wina, ale także by ulepszyć jego kolor czy bukiet. Zmętnienie wina powodowane jest dużą zawartością białek lub garbników. W związku z tym istnieje kilka rodzajów środków klarujących: bentonit, żelatyna, ziemia okrzemkowa, węgiel aktywny, pęcherz rybi, poliamidy, białko jaja kurzego, kazeina i jej związki.


Zaciąganie

Zaciąganie w gotowaniu to inaczej zabielanie. Polega na dodawaniu do otraw śmietany z żółtkami, śmietany z mąką lub mleka z mąką. Stosuje się taki zabieg w celu poprawy koloru zup i sosów oraz ich zagęszczenia. Po dodaniu tych składników potrawy stają się jednak bardziej kaloryczne. 


Szprycowanie

Szprycowanie to łączenie różnego rodzaju napojów alkoholowych z napojami musującymi. Dzięki połączeniu napojów alkoholowych z gazowanymi produktami takimi jak: woda sodowa, piwo, wino musujące, koktajle stają się bardziej wyraziste i mają orzeźwiający charakter. Szprycery, czyli musujące napoje dodaje się na samym końcu tworzenia drinka.


Redukowanie

Redukowanie jest to proces polegający na zmniejszeniu objętości potrawy poprzez odparowanie nadmiaru wody. Danie powinno być gotowane na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


Kiszenie

Kiszenie to proces konserwacji żywności przeznaczonej do spożycia polegający na fermentacji mlekowej. Prawidłowy przebieg procesu zależy od zawartości cukru i wody,a także od temperatury.


Liofilizacja

Liofilizacja jest to proces suszenia zamrożonych substancji. W metodzie tej rozpuszczalnik usuwa się w obniżonej temperaturze i pon nieco mniejszym ciśnieniem. Jest wykorzystywane w suszeniu produktów nieodpornych na ogrzewanie.


Blanszowanie

Blanszowanie polega na zanurzaniu potrwa we wrzątku na kilkadziesiąt sekund. Najczęściej stosuje się ten zabieg w gotowaniu warzyw i owoców. Po szybkim ich obrobieni w taki sposób zachowują ona wartości odżywcze oraz wyrazisty kolor.


Garnirowanie

Garnirowaniem nazywa się dekorowanie potraw oraz naczyń, na których są one podawane. Najczęściej wykorzystuje się warzywa i owoce do wytworzenie efektownych dekoracji. Garniruje się każde danie, nie tylko mięsa i desery, ale także ciasta i napoje.