Polędwiczki wieprzowe z jabłkami – wariacja smakowa. Zima nadchodzi, wyciągamy pierzynki!  Także te jabłkowe. Jabłka w wersji wytrawnej to istny raj na ziemi. W połączeniu z delikatnymi polędwiczkami wieprzowymi dają niepowtarzalną kompozycję smaku i zapachu.

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami – przepis

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
1 cebula
3 jabłka (twarde, lekko kwaskowe)
łyżka masła
2 łyżki musztardy rosyjskiej
2 łyżki miodu
sól
pieprz kolorowy
oliwa

Wykonanie:

Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z błon. W misce mieszamy musztardę, miód, sól i pieprz oraz odrobinę oliwy. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę. Na łyżeczce masła rumienimy lekko cebulę. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Gdy cebula będzie zrumieniona dodajemy jabłka. Dusimy razem około 30 minut, możemy lekko podlać wodą. Pod koniec lekko solimy. W zależności od długości duszenia i wybranego gatunku jabłek będziemy mieli pierzynkę o konsystencji bardziej papkowatej lub kawałki jabłka nie rozpadną się. Jeśli wolimy gładką pierzynkę możemy na koniec zmiksować jabłka.

Polędwiczki wyciągamy z marynaty, wrzucamy na patelnię i smażymy na złoto na dość dużym ogniu.

Na talerzu układamy pierzynkę z jabłek, a na niej polędwiczki. Polędwiczki wieprzowe z jabłkami podajemy z dowolnymi dodatkami np. surówką z mładej kapusty lun pieczonymi ziemniakami. Połączenie jabłek z mięsem jest obłędne i polecam każdemu miłośnikowi nietypowych smaków.

Smacznego.