Skoro jesteśmy w temacie pomidorów to proponuję pyszną przekąskę z pomidorem w roli głównej czyli pomidory nadziewane sałatką z tuńczyka. W tej przekąsce bazę jest pomidor, natomiast efekt smakowy nadaje nam pyszna sałatka z tuńczyka, którą możemy także podać na toście, krakersie lub liściu cykorii. A poniżej moja propozycja.

Pomidory nadziewane sałatką z tuńczyka – przepis

Składniki:

kilka małych pomidorów np. malinowych
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4 jajka ugotowane na twardo
1 mała puszka kukurydzy
pół czerwonej papryki
szczypiorek
majonez lub jogurt naturalny gęsty
sól
pieprz

Wykonanie:

Ugotowane jajka i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, posiekany szczypiorek i doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Na koniec dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka – mieszamy delikatnie, aby zostały jak największe kawałki tuńczyka i nie zrobiła nam się pasta zamiast sałatki.

Pomidorki myjemy, odkrawamy kawałek „czapeczki” od góry i małą łyżeczką wydrążamy miąższ. Do każdego pomidorka wkładamy naszą tuńczykową sałatkę, a na wierzch dajemy jeszcze trochę szczypiorku dla koloru.

Pomidory nadziewane sałatką z tuńczyka to ekspresowa przekąska, a to tego bardzo smaczna – szczególnie teraz, gdy pomidory są pyszne i delikatne.

Smacznego.