Przekąski na imprezę to także napoje. Szczególnie te, które oprócz fantastycznego smaku wyglądają również efektownie. Dobra impreza nie może odbyć się bez ponczu. Jedną z propozycji jest poncz wysokoprocentowy ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym i plastrami pomarańczy oraz aromatycznymi przyprawami. Taki bardzo świąteczny smak. Uwielbiam.

Poncz pomarańczowy – przepis

Składniki:

pół litra wódki czystej
3 litry soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
2 pomarańcze
1 cytryna
goździki
cynamon
anyż
lód

Wykonanie:

Do dużej miski lub wysokiego naczynia wlewamy wódkę i sok. Wyszorowane wcześniej pomarańcze i cytrynę kroimy w plasterki i wrzucamy do ponczu. Dodajemy gwiazdki anyżu, goździki i korę cynamonu. Odstawiamy do zaromatyzowania ponczu na kilka minut. Możemy przyprawy wyłowić. Przed podaniem dodajemy kostki lodu.

Zamiast wódki możemy użyć białego wytrawnego wina. Poncz pomarańczowy może wykonać także z czerwonych pomarańczy (ja robię najczęściej dwa – ładnie się prezentują. Poncz podajemy w szklanej misce lub rozlewamy do ładnych szklanek i dekorujemy. Oczywiście możemy go także podać w wersji bezalkoholowej.

Smacznego.