Chleb jest podstawą wielu przekąsek na imprezę. Kilka moich prób robienia zakwasu na chleb czy też samego pieczenia niestety zaliczam do mało udanych. Tym razem jest jednak inaczej. To przepis na banalnie prosty chleb z ziarnami, z którym poradzi sobie każdy. Świetnie pasuje do przekąsek „kanapkowych”, do śledzia, do sałatek. Znakomity na śniadanie nawet z samym masłem. Ostatnio robię go prawie codziennie, bo nie zajmuje dużo czasu. Spróbujcie sami. Warto.



Prosty chleb z ziarnami – przepis

Składniki:

450g mąki pszennej
500 ml letniej wody
7g drożdży w proszku
½ szklanki szklanki otrębów pszennych
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki pestek dyni
1/8 szklanki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
żółtko i mleko do posmarowania chleba
dowolne pestki na wierzch chleba
olej do formy

Wykonanie:

Mąkę, droższe, otręby, pestki i nasiona, sól i cukier mieszamy razem w misce. Dodajemy letnią wodę i mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut.

Keksówkę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia, który również delikatnie smarujemy olejem. Po 15 minutach wlewamy ciasto. Przykrywamy i znów odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nasz chleb pędzelkiem i posypujemy dowolnymi pestkami po wierzchu.

Chleb pieczemy w teperaturze 180 stopni Celsjusza łącznie przez ok. 60-70 minut. Na ostatnie 15 minut pieczenia warto wyjąć go z foremki, położyć na kratce i pozwolić mu zbrązowieć ze wszystkich stron. Prosty chleb z ziarnami studzimy na kratce. Pewnie ciężko się Wam będzie oprzeć, aby go nie spróbować nim wystygnie. U mnie połowa znika zawsze gdy jest jeszcze ciepły. Cudowny ze świeżym masłem. Wyśmienity na kolację i jako składnik wielu przekąsek. Spróbujcie sami – jest naprawdę bardzo prosty do wykonania.

Smacznego.