Buraki to bardzo wdzięczne warzywa do przekąsek. Niby nic takiego, a w połączeniu z kilkoma innymi składnikami można stworzyć coś pysznego i efektownego. Zostało mi kilka upieczonych buraczków ze śledzia w buraczkach, więc musiałam znaleźć dla nich zastosowanie. Dodałam kilka pysznych dodatków i powstała świetna przekąska z buraków, taka trochę sałatka, trochę caprese z buraków. Jak Wam się podoba? Bo zapewniam, że w smaku jest ekstra. Zresztą –  sprawdźcie sami.

Przekąska z buraków – przepis

Składniki:

2 buraki
2 łyżki hummusu (przepis tutaj)
rukola
1 granat
sól
pieprz

Wykonanie:

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1,5-2 godziny w zależności od wielkości buraków (sprawdzamy ich miękkość patyczkiem lub widelcem). Studzimy i obieramy. Kroimy na 0,5 cm plastry. Układamy na talerzu tworząc „wieniec”, solimy i pieprzymy do smaku. Hummus rozsmarowujemy na burakach, posypujemy wszystko świeżą rukolą. Z granatu wyciągamy pestki (najlepiej po przekrojeniu uderzać łyżka ww granat „od góry”, wtedy pestki same wylecą z owocu. Posypujemy pestkami wierzch naszej przekąski z buraków. Zajadamy ze smakiem :)

Ta przekąska z buraków na stole prezentuje się zniewalająco. Osobiście ten przepis wykorzystam na tegorocznej Wigilii. Polecam.

Smacznego.