Pulpeciki rybne to obowiązkowa propozycja przekąski na moim wigilijnym stole. W tym roku nie udało mi się ich przygotować na święta, więc czując niedosyt postanowiłam zrobić je na Sylwestra. To super przekąska na jeden kęs. Pulpeciki rybne z gotowanej ryby z dodatkiem przypraw i udekorowane majonezem sprawdzą się na każdej imprezie. Polecam.

Pulpeciki rybne – przepis

Składniki:

1 kg świeżej ryby np. flądry, dorsza (polecam użyć świeżej ryby, bo mrożona ma za dużo wody)
1 jajko
pół pęczka natki pietruszki
cytryna
1 cebula
sól
pieprz
majeranek
bułka tarta
kostka rosołowa lub bulion domowy
majonez
papryka słodka w proszku lub mielone chili

Wykonanie:

Oczyszczoną ze skóry i ości rybę bardzo drobno posiekać lub zmielić w maszynce. Do powstałej masy dodać jajko, startą na najmniejszych oczkach cebulę, sól i pieprz, majeranek, drobno posiekaną natkę pietruszki i odrobinę soku z cytryny. Dodać 2-3 łyżki bułki tartej i dobrze wyrobić masę. Odstawić, aby smaki się „przegryzły”. Zagotować wrzątek z kostką rosołową (najlepiej gdyby był to bulion warzywny lub rybny). Z masy rybnej formować malutkie pulpeciki rybne. Wrzucać na wrzątek.

Pulpeciki z ryby gotować na średnim ogniu około 3-4 minut od wypłynięcia. Po wyjęciu z wody odsączyć i zostawić do ostygnięcia.

Każdy pulpecik dekorować majonezem (można posypać pieprzem, papryką słodką, płatkami chili lub inną dowolną przyprawą).

Smacznego.