Klasyka polskiego stołu – pulpeciki w sosie koperkowym z pęczakiem i czerwoną (modrą) kapustą.

Doskonałe na codzienny lub świąteczny obiad. W sam raz na kolację dla znajomych. Proste, smaczne, klasyczne danie na ciepło. Pulpeciki w sosie koperkowym świetnie smakują również z ziemniakami z wody oraz dowolną surówką lub sałatką. Wykonanie dania nie zajmuje więcej jak 40 minut. Jest niedrogie, a jednocześnie efektowne i smaczne. Zachęcamy do wypróbowania przepisu.

Pulpeciki w sosie koperkowym – przepis

Składniki:

500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego, mieszanego lub z indyka)
1 mała czerstwa bułka
1 cebula
1 pęczek koperku
4 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
majeranek
maggi
łyżka masła
1 ząbek czosnku – opcjonalnie

Dodatki:

kasza pęczak (gotujemy według przepisu na opakowaniu), inna dowolna kasza lub ziemniaki z wody
czerwona kapusta (modra) lub inna dowolna surówka lub sałatka

Wykonanie:

Bułkę moczymy w ciepłej wodzie i dokładnie odciskamy. Cebulę trzemy na tartce na drobnych oczkach. Mięso ugniatamy dokładnie z bułką i cebulą, dodajemy sól, pieprz i majeranek. Do smaku można opcjonalnie dodać 1 ząbek czosnku.

W garnku zagotowujemy wodę (może być bulion mięsny lub warzywny, wtedy sos i same pulpeciki będą smaczniejsze i bardziej wyraziste). Solimy i dodajemy do smaku maggi. Z masy mięsnej formujemy malutkie pulpeciki i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 10-15 minut. Wyciągamy.

Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy mąkę, szybko i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, dolewamy kilka łyżek wody (bulionu) z pulpetów. Zaprawiamy śmietaną i na koniec (po wyłączeniu palnika) dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy do smaku według upodobań.

Pulpeciki wykładamy je na talerz i polewamy sosem koperkowym. Podajemy np. z kaszą pęczak (gotujemy według przepisu na opakowaniu) i czerwoną kapustą. Smaczne są również z ziemniakami i buraczkami lub dowolną sałatką.

Smacznego.