Na wielkanocnym stole co roku goszczą u mnie babka, mazurek i oczywiście sernik. W tym roku nie byle jaki sernik, ale lekki i puszysty sernik waniliowy. Według mnie idealny bo nie przytłaczający, nie zbyt słodki i taki kremowy. Oczywiście to ciasto które możecie podać na każdą okazję – Boże Narodzenie, imieniny czy po prostu do kawki. Spróbujcie jeśli lubicie lekkie serniki.

Puszysty sernik wielkanocny – przepis

Składniki:

800 g sera twarogowego z wiaderka (użyłam Piątnicy)
100 ml śmietanki 30%
50 g miękkiego masła
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka cukru waniliowego
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka

dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
dowolne dekoracje np. cukrowe jajeczka, płatki migdałów itp.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na puszysty sernik muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do sernika o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia  – okrąg na spód i paski po bokach. Możemy też użyć silikonowej formy, wtedy papier nie jest konieczny. Forma musi być szczelna, bo masa jest dość rzadka.

Do miski wrzucamy ser, masło, śmietankę, cukier, pastę waniliową i mąkę ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do reszty składników i wszystko krótko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mleko i jeszcze krótko mieszamy. Następnie delikatnie przy pomocy łyżki lub szpatułki dodajemy pianę z białek. Wylewamy masę serową do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 90 minut. Jeśli ciasto by zbyt szybko się brązowiło przykryjmy je kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Sernik powinien lekko opaść tworząc miejsce na polewę i piękny złocisty rant :)

W garnuszku rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką. Gdy ładnie się połączą wylewamy na środek sernika pozostawiając rant i dekorujemy np. cukrowymi jajeczkami. Nasz puszysty sernik wielkanocny możemy podać na świąteczny stół lub spałaszować od razu z dobrą kawą :)

Smacznego.