Risotto z dynią to takie danie, które robię co roku na początku jesieni. Właśnie teraz mamy wysyp wszelkiej odmiany dyni, wiec jest to czas na przepisy właśnie z tą królową jesiennych przysmaków. Moja propozycja na jesienne chłody do przekąska na ciepło dla naszych gości, czyli zupełnie nietuzinkowe i niebanalne risotto a mianowicie ciekawe połączenie smaków dyni i chorizo. Chorizo to sucha hiszpańska kiełbasa, o bardzo bogatym smaku. Świetnie nadaje się do podkręcenia smaków dań o delikatnym charakterze. Jeśli jeszcze nie próbowaliście teraz jest na to idealna okazja.

Risotto z dynią i chorizo – przepis

Składniki:

1 nieduża dynia (odmiana np. Hokkaido, Acorn Squash, Jarrahdale – odmiany o ciemniejszym bardziej pomarańczowym miąższu, ale możecie użyć dowolnej dyni)
300 g ryżu do risotto (typu arborrio)
200 ml białego wytrawnego wina
100 g chorizo
3 małe cebulki (białe lub szalotki)
50 g masła
tarty parmezan
2 ząbki czosnku
oliwa
świeży majeranek
bulion (warzywny lub drobiowy)
sól
pieprz

Wykonanie:

Dynię obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Chorizo pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Podsmażyć na złoto na suchej patelni lub z odrobiną oliwy. Odłożyć kiełbasę. Na tą samą patelnię dodać odrobinę masła, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i dynię. Chwilę podsmażyć. Następnie wsypujemy ryż. Musimy go chwilę przesmażyć z pozostałymi składnikami. Następnie zalać winem i gotować wszystko tak długo, aż wino odparuje. Następnie podlewać risotto bulionem i gotować do miękkości (ryż powinien być miękki, ale jeszcze lekko wyczuwalna jego struktura – nie można go rozgotować, ważna jest czujność i próbowanie). Doprawić posiekanymi świeżymi ziołami, solą i pieprzem. W trakcie muismy próbować czy dynia również odpowiednio zmiękła. Na koniec dodajemy przesmażone wcześniej chorizo.

Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy zimne masło. Masło to wykończenie naszego risotto z dynią i chorizo – nadaje aksamitną konsystencję i podkreśla wszystkie smaki. Na koniec posypujemy nasze danie startym parmezanem i podajemy gościom.

Smacznego.