Sezon jesienny to idealny czas na dania z grzybami. W Wielkopolsce co prawda nie ma jakiegoś szczególnego wysypu grzybów (albo źle trafiłam), ale udało mi się upolować kilka pięknych prawdziwków. Stąd przepis na aromatyczne i wyraziste, kremowe risotto z grzybami i kurczakiem. Naprawdę warto spróbować. Istotą pysznego risotto jest jego odpowiednie przygotowanie, aby ryż wciągnął wszystkie smaki naszego dania. Oczywiście możemy to danie przygotować w wersji bezmięsnej, jest równie pyszne. Nawet mój 100% mięsożerny mąż stwierdził, że to danie tak mu smakuje, że może je jeść bez mięsa. Zatem moi Drodzy – do lasu na grzyby i do kuchnia 😀


Risotto z grzybami i kurczakiem – przepis

Składniki:

kilka sztuk grzybów leśnych np. prawdziwków lub podgrzybków (w ostateczności można użyć mrożonych)
300 g ryżu do risotto (typu arborrio)
200 ml białego wytrawnego wina
200 g fileta z kurczaka (opcjonalnie)
4 małe cebulki (białe lub szalotki)
50 g masła
tarty parmezan
2 ząbki czosnku
oliwa
świeże zioła – ja użyłam listków świeżego majeranku i tymianku
bulion (warzywny lub drobiowy, można także użyć bulionu grzybowego jeśli mamy)
sól
pieprz

Wykonanie:

Bulion zagotować i odstawić. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Jeśli robimy wersję mięsną – kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Na dużej patelni lub płaskim garnku rozgrzać oliwę z łyżką masła. Podsmażyć kurczaka. Odłożyć go na bok, a na tej samej patelni podsmażyć cebulę i grzyby. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i wsypać ryż. Chwilę przesmażyć ryż. Następnie zalać winem i gotować wszystko tak długo, aż wino odparuje. Następnie podlewać risotto bulionem i gotować do miękkości (ryż powinien być miękki, ale jeszcze lekko wyczuwalna jego struktura – nie można go rozgotować, ważna jest czujność i próbowanie). Dorzucić podsmażonego wcześniej kurczaka. Doprawić posiekanymi świeżymi ziołami, solą i pieprzem.

Gdy ryż zmięknie dodać zimne masło i dobrze wymieszać. Masło to wykończenie naszego risotto z grzybami – nadaje aksamitną konsystencję i podkreśla wszystkie smaki. Na koniec posypać danie startym parmezanem.

Risotto z grzybami i kurczakiem dekorujemy świeżymi ziołami lub kiełkami. Podajemy od razu po przygotowaniu, np. z lampką białego wina (najlepiej tego samego którego użyliśmy do gotowania).

Smacznego.