O winach słów kilka

Wino jest to napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu winogron. Proces produkcji wina nie jest prosty i ulega wielu modyfikacjom w zależności od producenta. Zobacz jakie możemy znaleźć rodzaje wina w zależności od kraju produkcji.

Rodzajów win są setki, w zależności od rodzaju szczepów, gleby, klimatu, a także sposobu uprawy.

Wina możemy podzielić pięć zasadniczych typów biorąc pod uwagę fermentację:

  1. Wina białe wytwarzane poprzez fermentację samego moszczu, w kadziach z winem nie znajdują się skórki.
  2. Wina czerwone produkowane z ciemnych winogron potocznie nazywanymi czarnymi. W tym przypadku moszcz poddawany jest procesowi fermentacji razem ze skórkami. Winogrona zostają wcześniej zgniecione w celu ułatwienia dostępu moszczu do skórek. Intensywność koloru zależy od tego jak długo skórki leża w kadzi z winem.
  3. Wina różowe gdzie proces winifikacji (fermentacji moszczu) przeprowadzany jest częściowo jak przy winie białym i częściowo jak w przypadku czerwonego. Winogrona zgniata się i fermentuje z moszczem, jednak tylko od kilku do kilkunastu godzin. Później moszcz przecedza się i odciska jak w przypadku wina białego. Do alkoholu w ten sposób przedostaje się niewielka ilość barwnika, stąd ten delikatny kolor.
  4. Wina musujące charakteryzujące się wysokim nasyceniem dwutlenku węgla, który wytwarza się naturalnie w butelce bądź zbiorniku, albo dodaje sztucznie.
  5. Wina wzmacnianie charakteryzują się wyższą zawartością alkoholu. W czasie fermentacyjni dodaje się do nich wysokoprocentowy alkohol destylowany, często w celu zatrzymania procesu.

Istotnym kryterium podziału win jest pochodzenie. Do najpopularniejszych pod tym względem należą:

  1. Wina australijskie należą do grupy wina z Nowego Świata, które w latach 90 weszły przebojem na europejskie rynki. Wina tej grupy charakteryzują się wyraziście owocowym smakiem, gładkimi taninami, a także nieco wyższą zawartością alkoholu. Nierzadko dobra jakość tych win łączy się z przystępną ceną co czyni je niezwykle atrakcyjnymi.
    Do tej samej grupy zalicza się zwykle także wina argentyńskie, chilijskie, amerykańskie i południowoafrykańskie.
  2. Wina bałkańskie to trunki przede wszystkim czerwone z wielowiekową tradycją. Na terenie dzisiejszej Macedonii winorośl uprawia się od 2400 lat, a w Chorwacji czy Rumunii blisko 6000 lat. Większość win bałkańskich przygotowywana jest w warunkach naturalnych, przy minimalnym użyciu środków chemicznych, ale przy swojej wysokiej jakości pozostają w przystępnej cenie.
    Najpopularniejsze wina pochodzące z Bałkanów to czarnogórski mocny, wytrawny Vranac o ciemnoczerwonym, intensywnym kolorze. Innym popularnym winem z Czarnogóry jest wytrawny, biały Krtac.
    Cenionym są także wina macedońskie, które są zwykle czerwone, ciężkie i wytrawne. Ciekawą propozycją jest merlot z winnicy rodziny Bovin. W odróżnieniu od tradycyjnego wina tego typu, w macedońskiej wersji winogrona zbierane są od koniec października, a nie września. Dzięki takiemu zabiegowi wino jest delikatniejsze i nieco słodsze.
    Do tej grupy zalicza się także wina chorwackie, bułgarskie i słoweńskie
  3. Wina francuskie, uznawane za najlepsze w Europie i najbardziej kojarzone ze statusem „dobrego wina”. Francuzi mają niezwykle długa i dopracowaną technologie produkcji wina, są też po Hiszpanii, drudzy pod względem powierzchni uprawy winorośli. Kraj ten nie wyróżnia się tylko dużą produkcją trunku bogów, ale też różnorodnością winorośli. Z Francji wywodzą się najpopularniejsze dzisiaj szczepy takie jak: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, czy z białych: Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Semillon.
  4. Wina Hiszpańskie obejmują dużą część produkcji przemysłu winnego w Europie. Hiszpania jest krajem posiadającym największy areał winorośli w Europie. Sławę zyskała sobie dzięki produkcji dojrzewających w dębowych beczkach, krzepkich win czerwonych.
  5. Wina niemiecki charakteryzują się inna zawartością cukru. W Niemczech, ze względu na walory klimatyczne kraju częściej uprawia się winorośle białe. Kraj słynie z zarówno wytrawnych jak i słodkich win białych.
  6. Produkcja win portugalskich opiera się na kilku rodzimych szczepach łączonych w różnych kombinacjach. Portugalia jest krajem mogącym pochwalić się największą na świecie ilością uprawianych winorośli. W tym kraju produkuje się wiele win regionalnych różniących się wykorzystanymi szczepami winorośli. Obecnie portugalskie wina pochodzą często z jednego szczepu, jednak tradycyjnie sekret tych win polega na łączeniu różnych szczepów, z których każdy dodaje coś charakterystycznego od siebie.
  7. Wina węgierskie uznawane za jedna z najoryginalniejszych i najbardziej interesujących win w naszej części Europy. Najbardziej znanymi i rozpoznawalnymi rodzajami są Tokaj i Egri Bikaver.
  8. Włochy prześcigają się z Francją w produkcji wina i w zależności od warunków klimatycznych jest ona nieco większa lub trochę mniejsza. Włochy wytwarzają ok 15% światowej produkcji wina. Rozpiętość jakości produkowanego wina jest tak duża jak zróżnicowanie produkowanych rodzajów. We Włoszech znaleźć można zarówno lekkie wina białe jak i długo dojrzewające, ciężkie i wyraziste wina czerwone. Najpopularniejszymi włoskimi winami są: chianti, marsala oraz bardolino.