Z racji niezapowiedzianych gości musiałam szybko przygotować smakołyk do kawy. Jako, że w lodówce sporo jagód to tym razem wybór padł na szybkie rogaliki francuskie z jagodami. 15 minut i gotowe. Idealne do kawy. Niezbyt słodkie, lekkie i smakowite.

Aktualnie trwa sezon na jagody, które mają bardzo dużo dobroczynnych właściwości. Warto korzystać z nich właśnie teraz. Już wkrótce przepisy na sernik jagodowy, pyszne drożdżowe jagodzianki i inne pyszności.

Rogaliki francuskie z jagodami – przepis

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego w kształcie koła
świeże jagody
cukier puder
jajko
mleko

Wykonanie:

Cisto francuskie pokroić na 8-16 części (w zależności od wielkości). Jagody przebrać, przepłukać i odsączyć. Dodać cukier puder i wymieszać. Na każdy kawałek ciasta nakładać jagody i ciasno zawijać w zgrabny rogalik. Po zrobieniu wszystkich rogalików posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem (1 jajko + 2 łyżki mleka).

Rogaliki francuskie z jagodami układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10-12 minut (aż się zarumienią).

Podawać do kawy lub jako przekąskę.

Smacznego.