Roladki z cukinii i łososia to świetna przekąska typu ‚finger food’ na wszelkie przyjęcia i imprezy. Roladki robi się bardzo prosto, a są tak pyszne w smaku, że znikają jako pierwsze. To też doskonała ozdoba stołu – piękny zielony kolor cukinii, z której „wypływają” barwy łososia, oliwki, pesto :) Samo dobro zawinięte w malutkie roladki.

Roladki z cukinii i łososia – przepis

Składniki:

1 cukinia
100 g wędzonego łososia
50 g kremowego serka
1 łyżeczka zielonego pesto
oliwa z oliwek
czarne oliwki
garść rukoli

Wykonanie:

Cukinię myjemy i osuszamy. Tniemy na podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw – będziemy potrzebować 10-12 najszerszych pasków. Smarujemy je oliwą z obu stron, rozkładamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C.

Serek mieszamy z pesto. Rozsmarowujemy go na paskach cukinii na całej długości. Na połowie długości paska cukinii układamy wędzonego łososia oraz rukolę. Na początku paska kładziemy wydrylowaną oliwkę i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką. Roladki z cukinii i łososia podajemy na drewnianej desce. Idealne do białego wina.

Smacznego.