Sąsiad zrobił na Sylwestra roladki z kurczaka w boczku. Bardzo mi się spodobała jego propozycja, więc postanowiłam zrobić coś podobnego. Nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła udziwnień „po mojemu”. Roladki wyszły pyszne, nieco inne niż Sąsiada (Jego wersję też przygotuję na bloga) i zniknęły w 5 minut. Jednym słowem – polecam.

Roladki z kurczaka w boczku – przepis

Składniki:

2 filety z kurczaka
kilka suszonych pomidorów
świeża mozzarella
12 plasterków boczku wędzonego
natka pietruszki
musztarda francuska
pieprz

Wykonanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy. Kładziemy na folii spożywczej i rozbijamy na płasko. Na folii rozkładamy plasterki boczku tak, aby nachodziły na siebie. Układamy na tym filet z kurczaka tak, aby jeden nachodził na drugi tworząc prostokąt do nafaszerowania. Mięso oprószamy pieprzem i smarujemy musztardą francuską. Na to układamy plasterki mozzarelli, suszone pomidory, natkę pietruszki i ciasno zawijamy w roladkę. Folię usuwamy.

Roladki z kurczaka w boczku pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach. Lekko studzimy. Podajemy na ciepło lub zupełnie wystudzone. Świetna przekąska na imprezę lub przystawka przed kolacją.

Smacznego.