Szynka i jajko to bardzo zgrany duet. Wszelkiego rodzaju roladki/ruloniki są doskonałą przekąską na każdą imprezę, więc roladki z szynki parmeńskiej z jajkiem i rukolą idealnie sprawdzą się w tej roli. Ja w tym roku wykorzystam ten przepis na Wielkanoc, ale to też fajna propozycja np. na Sylwestra. Mam nadzieję, że moim i Waszym gościom posmakuje.

Roladki z szynki parmeńskiej z jajkiem i rukolą – przepis

Składniki:

8 plasterków szynki parmeńskiej (1 plasterek na roladkę)
świeża rukola
4 jajka
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Każdy plasterek szynki parmeńskiej posmaruj delikatnie odrobiną oliwy z oliwek. Szynka parmeńska szybko obsycha, warto zatem zrobić tą przekąskę na chwilę przed podaniem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Na 1 plasterku szynki układamy połówkę jajka i sporą garść rukoli i ciasno zawijamy w roladkę. Układamy roladki na talerzu i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Roladki z szynki parmeńskiej z jajkiem i rukolą to bardzo prosta przekąska, doskonała np. na śniadanie wielkanocne lub jako przystawka na przyjęcie.

Smacznego.